Illegális bevándorlás - A dél-franciaországi Toulon hadikikötőjében köt ki az Ocean Viking

Külföld, 2022.11.10

A dél-franciaországi Toulon katonai kikötőjében köt ki az Ocean Viking civilszervezeti hajó - jelentette be csütörtökön Gérald Darmanin belügyminiszter a francia kormány ülését követően. A tárcavezető élesen bírálta Olaszországot, amiért a partjainál nem engedélyezte a migránsokat szállító hajó kikötését.

Az SOS Méditerrannée francia humanitárius szervezet által működtetett, norvég felségjelzésű hajó 234 emberrel a fedélzetén kedden távozott a szicíliai vizekről. Útközben négy embert - három migránst és egy kísérőt - súlyos állapotban helikopterrel evakuáltak a hajóról, s a korzikai Bastia kórházába szállítottak.

Az Ocean Viking pénteken érkezik meg a kormány által kijelölt katonai kikötőbe. A menedékkérők harmadát Németország átveszi Franciaországtól, egyharmadukat más európai országokba szállítják, egyharmadukat pedig francia településeken helyezik el.

"(Emmanuel Macron) köztársasági elnök kérésére hangsúlyozom: csak arra való tekintettel fogadjuk a hajót, hogy az olasz hatóságok hagyták az utasokat két hétig hánykódni a tengeren" - mondta a belügyminiszter. Azokat a menedékkérőket, akik nem felelnek meg a menedékkérelmi feltételeknek "azonnal visszatoloncolja" Franciaország - jegyezte meg.

Gérald Darmanin "elfogadhatatlan döntésnek" nevezte, hogy Olaszország nem engedélyezte partjainál a mentőhajó kikötését, s emiatt Párizs felfüggeszti azt az európai megállapodást, amelynek értelmében egy év alatt 3500 olyan menedékkérő befogadására kötelezte el magát, aki Olaszországban ért partot.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az Olaszországba újonnan érkező menedékkérők elosztását más európai országok között lehetővé teszi egy európai mechanizmus a nemzetközi tengeri jog keretében. Arra kérte a mechanizmusban részt vevő országokat, mindenekelőtt Németországot, hogy ők is függesszék fel a jelenleg még Olaszországban tartózkodó menedékkérők tervezett befogadását.

A belügyminiszter közölte még: Franciaország megerősíti az Olaszországgal közös határa védelmét. Franciaország a kétoldalú kapcsolatok minden más területére vonatkozóan is levonja a következtetését az olasz magatartásból - mondta a belügyminiszter.

Csütörtök reggel a francia hatóságok az Ocean Viking 234 utasa közül három migránst és egy kísérőt helikopterrel evakuáltak Korzikára. Egyiküket már a hajón ápolni kellett október 27-e óta, és állapota nem javul, instabil. A másik két ember súlyos sérüléseket szenvedett Líbiában, és miután már hosszú ideje várnak az ellátására, ennek további elhúzódása negatív következményekkel járhat - közölte Sophie Beau, az SOS Méditerrannée szóvivője az AFP hírügynökséggel.

A humanitárius szervezet képviselője "keserűséggel teli megkönnyebbülésének" adott hangot amiatt, hogy kiköthet az Ocean Viking Franciaországban azokkal a migránsokkal, akiket csaknem három hete mentettek ki a Földközi-tengerből Líbia és Olaszország között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!