Illegális bevándorlás - A lengyel belügyminiszter a részleges rendkívüli állapot meghosszabbítását javasolja

Külföld, 2021.09.27

Hatvan nappal meghosszabbítaná a fehérorosz határ térségében szeptember 2. óta érvényben lévő harmincnapos rendkívüli állapotot Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter, aki hétfői bejelentésében a feszült határhelyzettel indokolta javaslatát, valamint azzal, hogy a migránsok között terroristagyanús személyek is vannak.

Piotr Müller kormányszóvivő a bejelentést követően elmondta, hogy a belügyminiszter javaslatát a kormány keddi ülésén tűzik napirendre.

A Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével tartott sajtókonferencián Kaminski közölte: augusztus eleje óta mintegy 9400 határsértési próbálkozás történt a lengyel-fehérorosz határon, 8200 illegális bevándorlót feltartóztattak, mintegy 1200-at pedig őrizetbe vettek. Az utóbbiak közül sokaknak vagy egyáltalán nincs útlevelük, vagy hamis úti okmánnyal rendelkeznek - mondta el Kaminski.

A sajtóértekezleten elhangzott: az őrizetbe vettek kétharmada biztonsági kockázatot jelent. Ellenőrzésükkor minden tizedik esetben felmerült terrorszervezetekkel folytatott együttműködés komoly gyanúja vagy kiderült róluk, hogy fegyveres harcokban vettek részt, bűnözői múltjuk van és embercsempészetben való részvételükre utaló nyomokra is bukkantak.

Akadt köztük az Iszlám Állammal kapcsolatban lévő személy, többen Oroszországon át érkeztek, ahol néhányan katonai kiképzésen estek át - mondta el a titkosszolgálati szóvivő, Stanislaw Zaryn. Beszámolt arról is, hogy a lengyel és litván hatóságok megállapítása szerint fehérorosz határőrök a határátlépés előtt pszichotróp szereket, köztük metadont adnak a migránsoknak.

Kaminski "rendkívül feszültnek" minősítette a határhelyzetet, ahol beszámolója szerint provokációk történnek fehérorosz részről. Blaszczak pedig olyan eseteket ismertetett, amikor a fehérorosz oldalon a fegyveresek a levegőbe lőttek, fegyverüket a lengyel határőrökre szegezték vagy petárdákat dobáltak.

A lengyel-fehérorosz határon 180 kilométer hosszúra tervezett, két és fél méter magas kerítés 94 kilométeres szakaszon már elkészült. A határt 2 és fél ezer lengyel katona, 4 ezer határőr, 600 rendőr védi, a második vonalban, a helyi lakosságot támogatva, önkéntes területvédelmi erők (WOT) is teljesítenek szolgálatot - közölte Blaszczak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!