Illegális bevándorlás - A lengyel elnök támogatja a rendkívüli állapot meghosszabbítását a fehérorosz határon

Külföld, 2021.09.28

Andrzej Duda lengyel elnök kedden bejelentette, hogy támogatja a rendkívüli állapot meghosszabbítását a fehérorosz határ térségében, és a szejm jóváhagyását fogja kérni az indítványhoz.

A kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy a fehérorosz határ mentén szeptember 2. óta érvényben lévő harmincnapos rendkívüli állapot meghosszabbítását kéri Andrzej Duda elnöktől. Az államfő később megalapozottnak nevezte és támogatásáról biztosította az indítványt.

Piotr Müller kormányszóvivő a kormányülés után nyilatkozva továbbra is nagyon nehéznek nevezte a lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzetet, hozzátéve: hírszerzési információk szerint ez Fehéroroszország szándékos, megszervezett tevékenységének következménye, ami várhatóan a közeljövőben is folytatódni fog.

"A hibrid háború kezdete óta (...) mintegy 10 ezer ember próbált meg átkelni a határon, naponta migránsok százai próbálkoznak illegális határátlépéssel" - foglalta össze a helyzetet a szóvivő.

Aláhúzta: a lengyel hatóságok kötelessége, hogy biztosítsák Lengyelország határát, amely egyben az Európai Unió külső határa is.

A lengyel-fehérorosz határ menti három kilométeres sávban szeptember 2-án kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását Mariusz Kaminski belügyminiszter javasolta hétfőn, a feszült határhelyzetre és a fehérorosz tisztviselők részéről történt provokációkra hivatkozva, valamint arra, hogy a migránsok között terroristagyanús személyek is vannak.

Andrzej Duda kedden este, a nemzetvédelmi és a belügyminiszterrel, valamint a határőrség és a hadsereg parancsnokaival tartott megbeszélését követően közölte: megítélése szerint megalapozott a rendkívüli állapot meghosszabbítása, ezért a szejm jóváhagyását fogja kérni az indítványra. Utalt arra, hogy erősödik a migrációs nyomás a fehérorosz határon, kedden 17 óráig rekordszámú, 354 határsértési próbálkozást regisztráltak.

A rendkívüli állapotot a lengyel alkotmány értelmében egyszer lehet meghosszabbítani, legfeljebb 60 nappal. Az elnök döntését még a szejmnek is jóvá kell hagynia.

A lengyel-fehérorosz határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett kerítést is építenek, amelyből mintegy száz kilométeres szakasz már elkészült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!