Illegális bevándorlás - A lengyel kormány a részleges rendkívüli állapot meghosszabbítását kéri az államfőtől

Külföld, 2021.09.28

A lengyel kormány úgy döntött, hogy a fehérorosz határ térségében szeptember 2. óta érvényben lévő harmincnapos rendkívüli állapot hatvan nappal való meghosszabbítását kéri Andrzej Duda elnöktől - ismertette a keddi kabinetülésen hozott döntést a lengyel kormányszóvivő.

Az indítványt még kedden továbbítják az államfőnek - jelentette be Piotr Müller szóvivő.

Müller továbbra is nagyon nehéznek nevezte a lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzetet, hozzátéve: hírszerzési információk szerint Fehéroroszország szervezett tevékenységének következménye ez, és ez a tevékenység a legközelebbi jövőben várhatóan folytatódni fog.

"Eme hibrid háború kezdete óta (...) mintegy 10 ezer ember próbált meg átkelni a határon, naponta migránsok százai próbálkoznak illegális határátlépéssel" - foglalta össze a helyzetet Müller.

Aláhúzta: a lengyel hatóságok kötelessége, hogy biztosítsák Lengyelország határát, amely egyben az Európai Unió külső határa is.

A lengyel-fehérorosz határ menti három kilométeres sávban szeptember 2-án kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter javasolta hétfőn, a feszült határhelyzettel, a fehérorosz tisztviselők részéről történt provokációkkal indokolva javaslatát, valamint azzal, hogy a migránsok között terroristagyanús személyek is vannak.

A rendkívüli állapotot a lengyel alkotmány értelmében egyszer lehet meghosszabbítani, mégpedig 60 nappal. Az elnök döntését az alsóháznak jóvá kell hagynia.

A lengyel-fehérorosz határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett kerítést is létesítenek, ez mintegy száz kilométeres szakaszon már elkészült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!