Illegális bevándorlás - A mexikói hatóságok felszámoltak egy migránstábort, miközben amerikai küldöttség tárgyalt Mexikóvárosban a migráció megfékezéséről

Külföld, 2023.12.28

A mexikói hatóságok felszámoltak egy migránsok által létrehozott tábort az Egyesült Államok határának közelében, miközben az amerikai kormányzat küldöttsége csütörtökön lezárta az egyeztetéseket Mexikóvárosban a migrációs hullám lassításának lépéseiről.

A Rio Grande folyó közelében megszüntetett sátortáborral kapcsolatban - washingtoni beszámolók szerint - mexikói részről közölték, hogy jórészt már üres volt, mert lakói az elmúlt hónapokban illegális úton átkeltek a folyón, hogy bejussanak az Egyesült Államokba.

Szerdán az amerikai kormányzat küldöttsége Antony Blinken külügyminiszter és Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter vezetésével Mexikóvárosban Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel tárgyalt. Egy héttel korábban Joe Biden amerikai elnök telefonon kérte a mexikói hatóságok határozottabb fellépését az Egyesült Államok felé tartó bevándorlók megállításában.

A Biden-kormányzat képviselőivel zárt ajtók mögött tartott megbeszélés után a mexikói államfő arról beszélt, hogy azon elsősorban az amerikai-mexikói határon működő hivatalos átkelők nyitvatartásáról és a két ország közötti vasúti forgalom zavartalanságáról volt szó. López Obrador a határforgalom fenntartásának fontosságát hangoztatta, és hozzátette, hogy országa kész segítséget nyújtani a migráció lassításában, ugyanakkor cserébe több humanitárius segítséget vár az Egyesült Államoktól a kibocsátó országok számára, valamint a Kubával és Venezuelával szemben fennálló amerikai szankciók enyhítését, illetve megszüntetését várja.

Az Egyesült Államok határőrizeti hatóságai decemberben naponta átlagosan 10 ezer embert tartóztattak fel és regisztráltak az Egyesült Államok Mexikóval szomszédos határszakaszán, ami azt vetíti előre, hogy 2023 decembere új havi abszolút rekordot hoz az illegális határátlépéseket tekintve.

Az amerikai hatóságok a közelmúltban több államban lezártak határátkelőket, a múlt héten pedig két fontos texasi vasúti hidat Mexikó felé, mert a bevándorlók tehervonatokra felkapaszkodva próbáltak nagy számban bejutni az Egyesült Államokba. Az amerikai-mexikói áruforgalom Mexikó gazdasága számára fontos bevételi forrás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!