TV műsor

Illegális bevándorlás - A migráció egészségügyi veszélyére figyelmeztetett az olasz belügyminiszter

Külföld, 2020.07.28

(MTI) - Az illegális migráció egészségügyi veszélyeire figyelmeztetett az olasz belügyminiszter kedden a Corriere della Sera napilapban.

Luciana Lamorgese közölte: elsősorban a tunéziaiakkal van probléma, akik mindent megtesznek, hogy megszökhessenek a karanténból.

A belügyminiszter bejelentette, hogy ezerfős karanténhajót állítanak fel Szicília partjainál az illegális bevándorlóknak.

Szicíliában a migránstáborok őrzését a fegyveres erők kétszáz katonájával erősítették meg. Luciana Lamorgese ígéretet tett Lampedusa és a szicíliai Porto Empedocle kiürítésére a migránsok máshova történő átszállításával.

További száz katonát az északkelet-olaszországi Goriziába, az olasz-szlovén határtérség ellenőrzésére küldtek a balkáni útvonalon érkezők feltartóztatására.

Luciana Lamorgese hétfőn Tunéziában tárgyalt az onnan indulók feltartóztatásáról. A miniszter további eszközöket és forrásokat ígért a tunéziai hatóságoknak. A belügyminiszter hangoztatta, hogy Tunéziában a precedens nélküli gazdasági válság vezetett a migráció erősödéséhez.

A Corriere della Sera olasz titkosszolgálati forrásokat idézve tízezerre teszi az azonnali indulásra készen állók számát.

A baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti közleményben sürgetett váltást a kormány migrációs politikájában.

Azonnali megoldást szorgalmazott a szolidaritás és az egészségügyi biztonság figyelembe vételével. A La Repubblica baloldali napilap kommentárja szerint, a kormányban "teljes a káosz", ami a migráció kezelését illeti.

A PD és az Öt Csillag Mozgalom (5S) kormánya tavaly szeptember óta tervezi a tavaly augusztusban bevezetett migrációs-biztonsági törvénycsomag módosítását, de ez továbbra is késik - írta a La Repubblica.

Az utóbbi több mint két hónapban folyamatosan érkeznek az emberekkel teli hajók és csónakok Lampedusa, Szicília és Calabria partjaira. Fahajók, gumicsónakok és motorcsónakok, amelyek önerőből kelnek át a tengeren Tunézia és Líbia irányából.

Év eleje óta több mint 12 ezren érkeztek, közölük 9500-an külső segítsége nélkül. Az érkezőkből több mint ötezren Tunéziából indultak el, közülük több mint négyezren tunéziaiak voltak, ők gazdasági bevándorlóknak számítanak.

A migránsokat az érkezésüktől számított tizennégy napra az olasz hatóságok karanténba helyezik. A szicíliai Caltanissetta és Porto Empedocle karanténközpontjából vasárnap óta több százan szöktek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!