Illegális bevándorlás - A török hatóságok eddig mintegy 40 ezer embert helyeztek át Isztambulból más tartományokba

Külföld, 2019.10.18

A török hatóságok az utóbbi három hónapban 40 342 embert, illegális bevándorlót, köztük 5945 szíriait helyeztek át Isztambulból más tartományokba - közölte pénteken Isztambul tartomány kormányzói hivatala.

A beszámoló szerint az összesítés a július 12. és október 16. közötti időszakra vonatkozik.

A hatósági fellépés a jelenlegi formában október 30-ig folytatódik, mert egyelőre még csak azokra irányul, akiket korábban egyáltalán nem regisztráltak menekültként Törökországban. Október 30. után már azokra a szíriai menekültekre is ki fog terjedni, akik bár rendelkeznek az úgynevezett "átmeneti védelmi státusszal", de azt előzőleg nem Isztambulban, hanem más tartományban kapták meg.

A török hatóságok a regisztrálatlan szíriaiakat nem utasítják ki az országból, hanem "átmeneti menedékközpontokba" viszik, nyilvántartásba veszik, majd Isztambul kivételével a kívánt tartományba szállítják őket, a metropolisz ugyanis már nem bocsát ki újabb átmeneti védelmi státuszról szóló igazolványt.

A nem szíriai migránsokat - amennyiben nem rendelkeznek menekültstátusszal - először úgynevezett "visszaküldő központokba" viszik, ahonnan Ankara rendszerint hazautaztatja őket.

Isztambul tartomány júliusban arra szólította fel a jogtalanul ott élő szíriaiakat, hogy augusztus 20-ig költözzenek vissza abba a törökországi tartományba, ahol az átmeneti védelmi státuszt megkapták. A kormányzói hivatal leszögezte: amennyiben a kért időpontig nem térnek vissza eredeti tartózkodási helyükre, a török hatóságok maguk szállítják őket oda vissza. Később Isztambul október 30-ig kitolta a határidőt.

Törökországban a belügyminisztérium legutóbbi, október 10-ei adata szerint 3 674 588 regisztrált, átmeneti védelmi státusszal rendelkező szíriai tartózkodik. A nagyjából 16 millió lakosú Isztambulban a számuk hivatalosan 549 477. Az utóbbi években azonban mind több szíriai költözött illegálisan Isztambulba Törökország más tájairól a munkalehetőség és a magasabb életszínvonal reményében. Engedély nélkül ugyanis nem hagyhatták volna el azt a tartományt, ahol előzőleg regisztrálták őket, így munkát sem vállalhattak volna máshol.

Az Isztambulban tartózkodó illegális bevándorlókat érintő döntés egy hónappal azután született, hogy a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a június 23-ai isztambuli főpolgármester-választáson 15 év után elveszítette a metropolisz vezetését. Megfigyelők szerint a vereségben a kormány megengedő menekültpolitikája is szerepet játszott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!