Illegális bevándorlás - Az amerikai kormány beperelte Texas államot az illegális határátlépések ellen emelt fizikai akadály miatt

Külföld, 2023.07.25

A Mexikóval közös határszakaszon az illegális határátlépések ellen kialakított folyami akadály miatt beperelte Texas államot az amerikai igazságügyi minisztérium.

A minisztérium a hétfőn beadott bírósági keresetben azt kéri a bíróságtól, hogy tiltsa meg az állam hatóságai számára további úszó határakadályok telepítését a Rio Grande folyón, és rendelje el az eddig létesített akadály eltávolítását. A kormány szerint Texas megsértette a folyókra és kikötőkre vonatkozó szövetségi jogszabályt, amikor szövetségi engedély nélkül létesített vízi infrastruktúrát. Vanita Gupta igazságügyi miniszterhelyettes közleménye szerint a texasi intézkedés nehezíti a hajózást, és az úszó kerítés humanitárius aggályokat is felvet, valamint károkat okozhat az amerikai külpolitikának Mexikó tiltakozása miatt.

Texas kormányzója közölte, hogy áll a per elé a szövetségi kormánnyal. Greg Abbott hétfőn, még a bírósági kereset publikálása előtt a kormány felszólítására reagálva azt írta, hogy nem bontják el a határ védelmét szolgáló akadályt, és folytatják annak kiszélesítését. A kormányzó Joe Biden elnöknek írt levelében úgy fogalmazott, hogy "Texas minden rendelkezésére álló alkotmányos eszközt felhasznál az Ön által okozott válság kezelésére".

Abbott kormányzó egy hétfőn adott interjúban arról beszélt, hogy álláspontja szerint az igazságügyi minisztérium által hivatkozott jogszabály nem alkalmazható. Előzőleg azt írta a közösségi médiában, hogy Texas élni fog az Egyesült Államok és Texas alkotmányában biztosított joggal, hogy megvédje saját határát.

A Fehér Ház pénteken közölt álláspontja szerint a kormányzó politikája veszélyezteti a migránsok és a határőrizetben dolgozók életét, és aláássa az elnök határvédelmi politikáját.

Az amerikai kormány új szabályokat léptetett életbe az illegális határátlépések kezelésére és a kitoloncolásokra vonatkozóan május közepén, amikor hatályát veszítette a kitoloncolást lehetővé tevő korábbi, átmeneti jogszabály. Áprilisban és május első felében rekordszámban érkeztek a migránsok az ország déli határára Mexikó felől, júniusban a regisztrált illegális határátlépések száma több mint 20 százalékkal 144 ezerre csökkent.

Texas állam Operation Lone Star néven indított saját határvédelmi műveletet, és ennek keretében a közelmúltban a szárazföldi határszakaszán több helyen szögesdrót akadályokat állított fel, míg a határfolyón, a Rio Grandén nagy méretű bójákból álló, a folyómederhez rögzített úszó kerítést kezdett létesíteni a migránsok által leggyakrabban használt szakaszokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!