Illegális bevándorlás - Az EP javítani kívánja az EU-n kívüli országok segélyezésének hatékonyságát

Külföld, 2020.11.26

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön az Európai Unió segélyezési és fejlesztéspolitikájának hatékonyságának javításáról szóló jelentést fogadott el, amelyben a képviselők azt is megszavazták, hogy a fejlesztési források a migráció helyben történő kezelésére, így a biztonság és a határvédelem megerősítésére is alkalmazhatóak legyenek a partnerországokban.

Az Európai Néppárt által kezdeményezett jelentésben a képviselők hangsúlyozták, hogy az EU-nak összehangoltabb és célzottabb módon kell fellépnie, hogy a forrásokat a legmegfelelőbb módon használják fel a fogadó országok, és a felhasználást szorosan figyelemmel kell követni az unió részéről.

A képviselők továbbá felhívták a figyelmet az egyház és a missziós szervezetek szerepére a humanitárius és fejlesztési támogatásokban, valamint a helyben betöltött fontos szerepükre.

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője a jelentéshez kapcsolódó sajtóközleményében hangsúlyozta: a helyi egyházak és vallási szervezetek a közel-keleti és afrikai társadalmak szerves részét képezik, és oroszlánrészt vállalnak a leginkább rászorulók segítésében. Rámutatott, hogy 2019-ben az EU és tagállamai 75,2 milliárd eurót fordítottak fejlesztési együttműködésre, ami a világ ilyen célú támogatásainak 55,2 százaléka. A képviselő egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy nemzetközi szervezeteken keresztül eljuttatott támogatások esetében a felhasználás hatékonysága "messze elmarad az elvárhatótól".

"Bűnös mulasztásnak" nevezte Hölvényi György, hogy miközben a szükséget szenvedő emberek hiába várják szülőföldjükön az unió segítségét, az Európai Bizottság a szélsőséges világnézeti semlegesség jegyében még mindig nem tette lehetővé, hogy a helyi egyházak és vallási szervezetek megfelelő súllyal vegyenek részt az EU fejlesztési és humanitárius együttműködésében. Hozzátette: a koronavírus miatti gazdasági válságban "még inkább fontos, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a lehető leghatékonyabban, közvetlenül tudjuk felhasználni".

"Be kell látnunk, hogy Afrikában és a Közel-Keleten az egyházak jelentik azt a társadalmi hálót, amelyen keresztül a leghatékonyabban tudjuk helyben segíteni a rászorulókat, hogy megteremtsék az emberhez méltó életkörülményeket és hozzájáruljanak saját közösségük fenntartható fejlődéséhez" - húzta alá a képviselő.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) uniós parlamenti képviselőcsoportja tiltakozását fejezte ki az elfogadott jelentés ellen. Sajtóközleményükben arra hívtak fel a figyelmet, hogy az EPP a "szélsőjobboldali pártokkal karöltve", továbbá a Renew Europe frakció támogatásával kötné a fejlesztési támogatások kifizetését a migrációs hullámok kezelésének feltételéhez, ami "szégyenteljes és nem megengedhető."

"A legszegényebbek és a leggyengébbek támogatását nem lehet alárendelni migrációkezelési intézkedéseknek és szögesdrót kerítések építésének" - hangsúlyoztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!