Illegális bevándorlás - Az EU 3,5 millió eurós humanitárius segélyt juttat Bosznia-Hercegovinának

Külföld, 2021.01.05

Az Európai Unió további 3,5 millió euró (mintegy 1,2 milliárd forint) támogatást juttat Bosznia-Hercegovinának a menekültek és migránsok számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadásainak fedezésére - közölte az Európai Bizottság kedden.

A humanitárius katasztrófa megelőzését célzó uniós támogatással a tél beálltával megfelelő szálláshely nélkül maradó, főként az Una-Sana kantonban tartózkodó mintegy 1700 menekült és migráns ellátásán akarnak segíteni.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a migránsok, köztük nők és gyerekek sátrakban laknak, miután leégett, majd bezárták a boszniai Bihac város közelében lévő Lipa migránstáborát.

A közlemény Josep Borrellt, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét idézte, aki szerint a migránsok boszniai helyzete elfogadhatatlan. Szavai szerint a megfelelő téli szállás a humánus életkörülmények előfeltétele, ezért az unió segítsége a meglévő létesítmények építésére és fenntartására koncentrál a lipai tábor megépítésének befejezéséig.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közölte, hogy az uniós hozzájárulás a legszükségesebb egészségügyi felszerelések és gyógyszerek mellett hálózsákok, télikabátok és élelmiszer beszerzését is lehetővé teszi. A helyi hatóságok segítségére lesz további férőhelyek kialakításában, hogy biztosíthassák a migránsok és menekültek biztonságát és megfelelő lakhatási körülményeit - közölte.

A kedden megítélt 3,5 millió eurós finanszírozással együtt az Európai Unió immár 13,8 millió euróval (mintegy 5 milliárd forint) támogatta Bosznia-Hercegovinát a területén jelenleg tartózkodó mintegy 5400 migráns és menekült humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadásaiban 2018 óta - tette hozzá a bizottsági közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!