Illegális bevándorlás - Az EU az Ocean Viking fedélzetén tartózkodók azonnali partra szállítására szólított fel

Külföld, 2022.11.09

Az Ocean Viking NGO-hajó fedélzetén tartózkodó emberek azonnali partra szállítására és biztonságba helyezésére szólított fel az  Európai Bizottság szerda esti közleményében.

Az Ocean Viking norvég felségjelzésű hajó 234 emberrel a fedélzetén távozott kedden a szicíliai vizekről, és elindult a francia Marseille kikötője felé, miután az olasz vezetés nem engedélyezte a kimentett migránsok partra szállását. Később a francia kormány részéről bírálat érte Rómát "elfogadhatatlan magatartása" miatt, ami arra utal, hogy Párizs szerint az olasz hatóságok megsértették a tengeri mentésre vonatkozó nemzetközi jogszabályokat.

A brüsszeli testület szerint a hajó fedélzetén kialakult helyzet kritikussá vált, és sürgősen intézkedni kell a humanitárius tragédia elkerülése érdekében. "A mentésre és az élet megóvásának biztosítására vonatkozó jogi kötelezettség világos és egyértelmű, függetlenül azoktól a körülményektől, amelyek az adott emberek bajba jutását okozták" - hívta fel a figyelmet a bizottság.

Az uniós testület arra is felszólította a tagállamokat, hogy működjenek együtt a közös válaszlépések biztosítása érdekében. "Fontos, hogy a tagállamok támogatást nyújtsanak azoknak a tagországoknak, amelyek rendszeresen fogadnak tengeren érkezőket. Az uniós szolidaritási mechanizmus alapján a más tagállamokba történő áthelyezéssel enyhíteni lehet a nyomás egy részét" - hívta fel a figyelmet a bizottság.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta azt is, hogy az uniónak sürgősen szüksége van egy egységes és átfogó migrációs és menekültügyi politikára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!