TV műsor

Illegális bevándorlás - Az olasz hatóságok szabálytalanságok miatt lefoglalták az Ocean Vikinget

Külföld, 2020.07.23

    Róma, 2020. július 23., csütörtök (MTI/dpa/APA/AFP) - Az olasz hatóságok szabálytalanságok miatt határozatlan időre lefoglalták az Ocean Viking hajót a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében - közölte a hajót üzemeltető SOS Méditerranée civil szervezet csütörtökre virradóra.

Az Ocean Vikinget tizenegy órán át tartó ellenőrzést követően foglalták le. A parti őrség a legénység és az utasok biztonságát veszélyeztető technikai és működtetési szabálytalanságokkal indokolta a döntést. Legfőbb kifogása az volt, hogy a hajó a megengedettnél több embert szállított.

Az SOS Méditerranée szerint a hatóságok szándékosan kellemetlenkednek velük. A segélyszervezet jogtalannak nevezte a lépést.

A mentési műveletek során előfordul, hogy egy hajó több embert vesz fedélzetére, mint ahányan a papírok szerint tartózkodhatnának rajta. Azonban ezekben az esetekben az illegális bevándorlókat nem szabad utasként meghatározni, hiszen szükségből vették fel a fedélzetre őket - érvelt az SOS Méditerranée, aláhúzva, hogy ez a korábbi ellenőrzéseknél nem jelentett gondot.

A nemzetközi tengeri jog szerint a bajbajutottak megmentése az arra hajózók kötelessége - tette hozzá a segélyszervezet.

Az Ocean Viking legutóbb, június végén 180 embert vett fedélzetére a Földközi-tengeren. A hajó július elején köthetett ki Porto Empedoclében. A koronavírus-világjárvány miatt két hétre egy karanténhajón szállásolták el őket.

Olaszország és Málta a járvány miatt nem biztonságosnak nyilvánította kikötőit, azonban így sem sikerült feltartóztatni a Líbiából és Tunéziából Európa felé tartó migránsokat. A két ország gyakran vonakodik beengedni a civilhajókat kikötőibe, és egyenlő teherelosztást követel az Európai Uniótól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!