Illegális bevándorlás - Az olasz kormány nemet mond az NGO-hajókkal érkezett több mint nyolcszáz ember kikötésére

Külföld, 2022.11.03

Több mint nyolcszáz emberrel a fedélzetén három nem kormányzati szervezet (NGO) hajója vár kikötésre az olaszországi partoknál, Giorgia Meloni kormányfő és Matteo Piantedosi belügyminiszter továbbra is nemet mond nekik.

A római külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy korábban szóbeli jegyzékben felszólította Berlint, vegye át a Humanity 1 német felségjelzésű hajóval érkezők közül azokat, akiket menedékkérelemre jogosultnak nyilvánítanak. A tárca hozzátette, hogy a német féltől információkat kértek a hajón tartózkodókról.

Az október 23-i keltezésű diplomáciai dokumentumot a RAI3 közszolgálati televíziócsatorna hozta szerdán nyilvánosságra. A berlini külügyi tárca válaszában mielőbbi segítségnyújtást sürgetett Rómától az NGO-hajón tartózkodók számára, akik között több mint száz kiskorú is van.

Fedélzetén 179 emberrel a Humanity 1 az olaszországi felségvizektől mintegy 18 kilométerre várakozik. Szintén kikötésre vár 572 emberrel a fedélzetén a Geo Barents nevű hajó, melyet az Orvosok Határok Nélkül szervezet tart fent, valamint több mint kétszáz embert szállít az Ocean Viking, amely az Sos Mediterranee francia szervezet hajója, és norvég felségjelzésű. A hajók október 22. és 29. között vették fedélzetükre az embereket nemzetközi vizeken.

Olaszország nem adott kikötési engedélyt. Az Ocean Viking csütörtökön már ugyanazt kérte Spanyolországtól, Franciaországtól és Görögországtól.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Corriere della Sera napilapnak szerdán adott interjújában kijelentette, hogy az új jobboldali kormánnyal Róma nem vállalja tovább azokat az embereket, akiket külföldi hajók vesznek fel a tengeren a fedélzetükre. Hangsúlyozta, hogy az NGO-hajók "rendszeresen a hatóságok minimális bevonása nélkül végzik tevékenységüket". Megjegyezte, hogy az olaszországi partokra érkezők 16 százaléka NGO-hajókkal jön, miközben a helyi hatóságoknak a "maradék" 84 százaléknak is segítséget kell nyújtani. Piantedosi szerint az NGO-kkal érkezőket a hajóik felségjelzését biztosító európai országoknak kell befogadni. Úgy vélte, a migrációs áramlatot kizárólag az indulások leállításával lehet megoldani.

A belügyminiszter korábban rendelettel nyilvánította veszélyesnek a Humanity 1 és az Ocean Viking kikötését nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Giorgia Meloni egy pénteken megjelenő, de részletekben már közölt könyvben úgy nyilatkozott, "nem szabad elfelejteni, milyen jog érvényes a tengeren. Ha egy nehéz helyzetbe jutott hajóval találkozol, meg kell mentened a fedélzetén levőket. De ha az afrikai partok és Olaszország között mész oda és vissza migránsokat szállítva, nyíltan megsérted a tengeri jogot és a nemzetközi törvényeket. Aztán ha NGO hajóról van szó, tételezzük fel, hogy német zászló alatt, két lehetőség adódik: vagy Németország elismeri és vállalja, vagy kalózhajóvá válik".

Lampedusa polgármestere, Filippo Mannino bejelentette, hogy csütörtökön ismét több mint ezerötszázan voltak a sziget háromszázötven fős táborában, ahol az érkezőket helyezik el.

Ezzel egy időben a Sea Watch német NGO bejelentette, hogy Sea Watch5 névvel egy ötödik hajót is elindít a Földközi-tengeren.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!