Illegális bevándorlás - Belügyminiszter: Németország márciusban felülvizsgálja a határellenőrzések fenntartását

Külföld, 2024.02.14

Németország a schengeni szabályok szerint félévente felülvizsgálja határainak a megnövekedett migrációs nyomás miatt bevezetett ellenőrzését, ez most márciusban válik esedékessé - jelentette ki Nancy Faeser német belügyminiszter szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

Nancy Faeser a cseh hivatali kollégájával, Vít Rakusannal folytatott tárgyalásairól nyilatkozva azt mondta, hogy az országhatárok védelmének indokoltnak kell lennie. Úgy vélte, hogy az újabb, márciusi helyzetértékelésnél a német kormány a határellenőrzések meghosszabbítása mellett dönt majd. "A migránsok száma csökkenő tendenciát mutat, de továbbra is túlságosan nagy a menedékkérők száma" - jegyezte meg.

"Az ellenőrzéseket mindig konkrét időtartamra vezetjük be" - mutatott rá Nancy Faeser. "Ezt követően mindig kiértékeljük, szükség van-e a fenntartásukra" - mondta. Szerinte az ellenőrzések fontosak, és segítik a harcot az embercsempészet ellen. "Minden negyedik menekült valamilyen illegális szervezet segítségével próbál bejutni Németországba" - hívta fel a figyelmet.

Elmondta azt is, hogy a közeljövőben Németországban rendezik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, s valószínű, hogy ezzel kapcsolatban a kormány szigorúbb határellenőrzéseket vezet be minden szomszédjánál.

Nancy Faeser és Vít Rakusan jónak minősítették a német és a cseh rendőrség határ menti együttműködését az illegális migráció megakadályozásában. Mindkét miniszter alapvető fontosságúnak nevezte a gyors információcserét. Németország tavaly október közepén vezette be a cseh határ ellenőrzését idén március 15-ig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!