Illegális bevándorlás - Benyújtotta lemondását a brit bevándorlási államminiszter

Külföld, 2023.12.06

(MTI/Reuters) - Benyújtotta lemondását Robert Jenrick bevándorlási ügyekért felelős brit államminiszter, miután a londoni kabinet közzétette azt a sürgősségi törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a migránsok áttelepítését Ruandába - közölte szerdán este James Cleverly brit belügyminiszter.

"Megerősítést nyert" - mondta Cleverly a londoni parlamentben egy erre vonatkozó képviselői kérdésre válaszolva.

Jenrick később saját maga is megerősítette az értesülést. Döntését azzal indokolta, hogy a kormány áttelepítési programjának beindítását szolgáló törvényjavaslat "nem megy elég messzire".

"A kormány felelőssége, hogy a létfontosságú nemzeti érdekeinket a nemzetközi jog hevesen vitatott értelmezései elébe helyezze" - írta Rishi Sunak kormányfőnek címzett, lemondását tartalmazó levelében. "Képtelen vagyok a jelenlegi törvényjavaslatot a képviselőház elé vinni, mert nem hiszem, hogy a lehető legjobb esélyt nyújtja a sikerre" - fűzte hozzá.

Jenrick, aki tavaly október óta látta el tisztségét, nem volt jelen a törvényhozás ülésén, amelyen a belügyi tárcavezető a törvényjavaslatot ismertette.

Elsőként a The Times hírlap számolt be Jenrick lemondásáról, miután Sunak elutasította azon követelését, hogy Nagy-Britannia térjen el az emberi jogok európai egyezményétől.

Az áttelepítési programról Boris Johnson volt brit kormányfő kötött megállapodást Ruandával tavaly, de a brit legfelsőbb bíróság novemberben jogellenesnek minősítette azt a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum öttagú tanácsának egyhangú határozata szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont ellentétes a nemzetközi és a brit emberi jogi törvényekkel. Az új törvénytervezet lehetővé tenné, hogy a londoni alsóház biztonságos országnak nyilvánítsa Ruandát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!