Illegális bevándorlás - Charles Michel: a lengyel és a magyar miniszterelnöknek igaza van az uniós átirányítási mechanizmus ügyében

Külföld, 2024.04.12

Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek igaza van az uniós átirányítási mechanizmus ügyében, a témáról beszélni kell - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke a Polsat News lengyel kereskedelmi televízióban pénteken sugárzott interjúban.

Charles Michel az Európai Unió új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozóra érkezett a lengyel fővárosba, ez alkalomból nyújtott több témára is kiterjedő interjút a lengyel hírtévének.

Az ET elnöke arra a kérdésre is válaszolt, a találkozón megvitatták-e, hogy Donald Tusk és Orbán Viktor ellenzi az uniós áthelyezési mechanizmus végrehajtását, amely az Európai Parlament (EP) által szerdán megszavazott migrációs és menekültügyi csomag részét képezi.

A migrációs csomag "nagyon nehéz téma, amelyet végül megszavaztunk az EP-ben" - válaszolt Michel, hozzátéve: a folyamat továbbra is tart, "hiszen így működik az európai törvényhozás".

"A két politikai vezetőnek abszolút igaza van" - folytatta az ET elnöke. "Mi viszont látjuk, hogy (az EU-n kívüli országok) a migránsokat eszközként használják fel, és hogy fegyvernek tekintik őket a hibrid támadások erősítése céljából" - fogalmazott.

Ebben az összefüggésben Michel alapvető dolognak nevezte az európai szolidaritás tanúsítását. "Vállvetve állunk ki Tusk miniszterelnök mellett, Lengyelország mellett" - húzta alá. Hozzátette: az átirányításról beszélni kell, és "eldönteni, milyen lépéseket teszünk, amikor az ilyen helyezetek előfordulnak", valamint "mit csinálunk a frontvonalon, amikor bizonyos államok és alanyok nemcsak Lengyelországot, hanem az EU helyzetét is destabilizálni próbálják".

Donald Tusk szerdán kijelentette: Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba. "Meglátjuk, milyen lesz a paktum végleges formája" - tette hozzá, megjegyezve: vannak "bizonyos szövetségkötési lehetőségei", ezért Lengyelországra nem vonatkozik majd a migránsok áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelezettség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!