Illegális bevándorlás - Charles Michel: növelné Európa biztonságát, ha Románia már a schengeni övezet része lenne

Külföld, 2023.03.27

Az illegális migráció valóban egy egész Európát érintő kihívás, de növelné az Európai Unió biztonságát, ha Románia már a belső határellenőrzés nélküli térség része lenne - jentette ki az Európai Tanács elnöke hétfőn Bukarestben.

A román államfővel közösen tartott sajtóértekezleten Charles Michel úgy értékelte: Románia teljesíti a schengeni tagság valamennyi feltételét, és egy hónapja csatlakozott ahhoz az uniós kísérleti projekthez is, amely a menekültügyi eljárások és határigazgatás hatékonyságát hivatott javítani. Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő testület elnöke leszögezte: Románia számíthat a támogatására a schengeni bővítés ügyében.

Klaus Iohannis román államfő úgy vélekedett: a schengeni csatlakozást megakadályozó decemberi döntés "pofon volt az egész EU számára". Mint mondta: nehéz lesz ezek után elhitetni a román állampolgárokkal, hogy az EU nemcsak közös piacot, hanem mozgási szabadságot is kínál.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy vajon a schengeni csatlakozás kudarcára írható-e az, hogy Romániában jelentősen visszaesett az Európai Unióba vetett bizalom, mindkét vezető aggasztónak nevezte a jelenséget, de úgy értékelték: ezt nemcsak a schengeni bővítés elnapolása miatti csalódottság idézte elő, az euroszkepticizmus térnyeréséhez több egymást erő válság - a világjárvány, a háborús helyzet és az energiaválság - is hozzájárult.

"Érthető, hogy a románoknak egy picit elfogyott a türelmük, de amint ezek a problémák megoldódnak, meggyőződésen, hogy visszatérnek a korábbi optimizmushoz és bizalomhoz, hiszen a románok Európa-pártiak, EU-pártiak, ebben biztosak lehetünk. Románia számára egyetlen világos irány létezik: Európa" - szögezte le a román elnök.

Michel szerint a román elnökkel folytatott megbeszélésen az ukrajnai háború és a moldovai helyzet témakörét is körüljárták. Az Európai Tanács elnöke megköszönte, hogy Románia humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, és úgy értékelte: Románia az ukrán gabonaexport számára alternatív útvonalat nyitó "szolidaritási folyosók" üzemeltetésében is fontos szerepet játszott. A brüsszeli tisztségviselő jelezte: tud róla, hogy a vámmentesen beengedett ukrán gabona jelentős károkat okozott a román gazdáknak, és arról is, hogy az érintettek keveslik az Európai Bizottság által számukra előirányzott - 10 millió eurós - kárpótlást, ezért a maga részéről támogatja azt a bukaresti kérést, hogy az EB emelje meg a Romániának szánt kárpótlás összegét.

A moldovai helyzetről szólva Charles Michel kijelentette: Oroszországnak azonnal véget kell vetnie a chisinaui rendszer destabilizálását célzó provokációknak. Michel az EU szolidaritásáról biztosította az európai integráció útjára lépett volt szovjet tagköztársaságot.

Az Európai Tanács elnöke jelezte: szolidaritási üzenetét kedden személyesen is átadja Chisinauban Maia Sandu moldovai elnöknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!