Illegális bevándorlás - Cseh belügyminiszter: a németek már cseh oldalon figyelni fogják a migránshelyzetet

Külföld, 2023.09.25

A német rendőrök cseh kollégáikkal együtt már a cseh-német határ cseh oldalán közösen figyelni fogják a migránshelyzet alakulását - közölte Vít Rakusan cseh belügyminiszter hétfőn Prágában.

A Seznam Zprávy hírportálon nyilvánossára hozott beszélgetésben Rakusan azt mondta, hogy erről a hét végén telefonon egyezett meg Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszterrel. A két fél közös akciókat is tervez az embercsempészek ellen, a részletekről a héten egyeztetnek a két belügyminisztérium szakértői, kedden pedig a két ország rendőrkapitányai folytatnak online megbeszélést a témáról. Vít Rakusan elmondta, hogy amennyiben sikerül megegyezniük, akkor német fél eltekint a cseh-német határ fontolóra vett állandó ellenőrzésétől.

A német szövetségi belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint Berlin mérlegeli, hogy az illegális határátlépések számának emelkedése miatt állandó ellenőrzés alá vonja a Lengyelországgal és a Csehországgal közös határszakaszt. Nancy Faeser belügyminiszter a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban azt mondta, hogy a határátkelők állandó ellenőrzését jól össze kell hangolni az úgynevezett mélységi ellenőrzéssel, ezt a tevékenységet pedig már a korábbinál intenzívebben folytatja a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség.

A Németország keleti részén, a lengyel és a cseh határ térségében fekvő tartományokból származó adatok szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt az úgynevezett keleti migrációs útvonalon érkező menedékkérők száma.

Vít Rakusan hétfőn azt állította: bár emelkedik a cseh határon Németországba igyekvő migránsok száma, a lengyel és az osztrák határszakaszon "jóval súlyosabb a helyzet".

A tárcavezető szerint a csehek már most felkészültek a szigorúbb közös határellenőrzésekre, és elég rendőrrel rendelkeznek. "A szász és a bajor rendőrség azonban emberhiánnyal küzd, ezért más tartományokból kell erősítést hívnia" - jegyezte meg Rakusan.

Csehország és Németország között már létezik egy megállapodás - fejtette ki Vít Rakusan -, miszerint mindkét fél rendőrei szükség esetén a másik ország területén is intézkedhetnek. Hogy meddig lesznek az új intézkedések érvényben, az elsősorban a németektől függ - szögezte le a cseh belügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!