Illegális bevándorlás - EU-biztos: az új uniós menekültügyi csomag elvei világosak

Külföld, 2021.05.18

Az Európai Unió új menekültügyi csomagjának elvei világosak, az unió meg kívánja erősíteni partnerkapcsolatait a rajta kívüli országokkal, és fenntartható módon kívánja előmozdítani a bevándorlók emberi jogait - jelentette ki Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, az emberi jogok védelmével és az EU külső migrációs politikájával kapcsolatos jelentésről szóló vitában kedden.

Mint mondta, az említett elemek szerves részét képezik a brüsszeli bizottság által szeptemberben bemutatott csomagnak. Hozzátette, hogy a bizottság továbbra is együttműködik az EP-vel az átláthatóság és a fenntartható migrációs megoldások megtalálása végett.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta, hogy a vitával kapcsolatos jelentés nem foglalkozik a migráció kiváltó okainak megszüntetésével, sem a kibocsátó országok életkörülményeinek javításával. Kritizálja továbbá az EU és az unión kívüli országok között létrejött megállapodásokat az illegális migránsok visszaküldésével összefüggésben.

A jelentés ezek jövőbeli működését "eltúlzott monitoringmechanizmusokkal lehetetlenítené el" - hangsúlyozta. Hozzátette: az illegális migránsok Európába jutásának ösztönzése pedig - akár embercsempészek vagy civil szervezetek hajóinak segítségével - bűnös felelőtlenség.

A képviselő szerint segítséget és szülőföldön maradásra ösztönző eszközöket kell a migránskibocsátó országokba vinni, ezáltal javítani a helyiek életviszonyait és biztonságát.

"Nem vándorolhatnak el egész generációk, a helyben segítés jelenthet fenntartható megoldást. Magyarország pedig a Hungary Helps nemzetközi humanitárius programjával élen jár ezekben az erőfeszítésekben" - emelte ki.

A kedd délután megvitatott jelentésről szerdán szavaz az Európai Parlament.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!