Illegális bevándorlás - Eurostat: visszaesett a menedékkérelmek száma a járványügyi helyzet miatt

Külföld, 2020.09.23

Csaknem 70 százalékkal esett vissza, az Európai Unióba irányuló menedékkérelmek száma 2020 második negyedévében, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt - olvasható az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb felmérésében.

A luxemburgi szerv jelentése szerint, az év elején mintegy 150 ezer - főként afgán, szíriai és venezuelai állampolgár - kérelmezte a nemzetközi védelmét az uniós tagállamokban, míg ez a szám már csak 46 500 volt a második negyedévben.

A legtöbben, 14 200-an - a menedékkérők mintegy 31 százaléka - Németországba érkeztek a vizsgált időszakban. Ugyanekkor Franciaországban 8900-en, Spanyolországban 7200-an adtak be menekültstátusz iránti kérelmet. Ebben a három tagállamban regisztrálták csaknem kétharmadát az EU-ba irányuló összes menedékjog iránti kérelemnek.

A kimutatás szerint, a tagországok népességéhez viszonyítva sorrendben Cipruson, Szlovéniában és Görögországban adták be a legtöbb kérelmet, míg a legkevesebbet Magyarországon, Lengyelországban és Észtországban.

Az Eurostat elemzésében kiemelte: 2020 júniusának végén az EU tagállamaiban 841 600 menedékjog iránti kérelmet vizsgáltak a nemzeti hatóságok, ami 9 százalékos csökkenést jelent mind 2019 júniusához, mind 2020 márciusához képest. A legtöbb függőben lévő menedékkérelem Németországban, Franciaországban és Spanyolországban van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!