Illegális bevándorlás - Franciaország az Ocean Viking 234 menedékkérőjéből 44-et visszatoloncol származási országába

Külföld, 2022.11.15

A dél-franciaországi Toulon hadikikötőjében múlt héten kikötött Ocean Viking civil mentőhajó 234 menedékkérője közül 44-et Franciaország visszatoloncol származási országába - jelentette be kedden Gérald Darmanin belügyminiszter.

Ez volt az első eset, hogy a Földközi-tengerből embereket kimentő segélyhajónak francia kikötőben kellett kitette ki a túlélőket, mert a Olaszország nem fogadta őket, és ez diplomáciai feszültséget okozott a két ország között.

A hajón utazó migránsok közül 44-nek a menedékkérelmét elutasították a francia hatóságok, s amint az egészségügyi állapotuk lehetővé teszi, kitoloncolják őket - mondta a tárcavezető a nemzetgyűlésben az azonnali kérdések órájában.

Az Ocean Viking utasait pénteken a partraszállást követően a Toulontól keletre mintegy húsz kilométerre található Hyeres település egyik nyaralóközpontjába szállították, amelyet "nemzetközi várakozási övezetnek" minősítettek át a francia hatóságok, megközelítőleg húsz napra. A szálláshely környékére jelentős rendőri erőket vezényeltek, a menedékkérők nem hagyhatják el a központot. Valamennyi migráns egészségügyi, majd a titkosszolgálatok biztonsági vizsgálatán esett ét, ezt követően a francia menekültvédelmi hivatal (OFPRA) hallgatta ki őket, s döntötte el, hogy befogadja-e a menedékkérelmüket vagy sem.

Gérald Darmanin elmondta: hétfőn felvette a kapcsolatot a migránsok származási országainak belügyminisztereivel a kiutasítások lehető leggyorsabb végrehajtása érdekében. Reményei szerint ez a nemzetközi várakozási övezet húsz napon belül esedékes bezárása előtt megvalósulhat. A tárcavezető nem árulta el, hogy a kiutasítottak mely országok állampolgárai.

A francia kormány határozottan bírálta Olaszország azon eljárását, hogy nem engedélyezte a hajó kikötését. Párizs jelezte: felfüggeszti azt az európai megállapodást, miszerint egy év alatt 3500 olyan menedékkérő befogadására kötelezte el magát, aki Olaszországban ért partot. Franciaország csak arra való tekintettel fogadta a hajót, hogy "az olasz hatóságok hagyták az utasokat két hétig hánykódni a tengeren". A belügyminiszter ismételten üdvözölte, hogy 11 európai ország sietett Franciaország segítségére a hajón utazó menedékkérők kétharmadának elosztásában és befogadásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!