Illegális bevándorlás - Frontex: a Kanári-szigeteken erősödött a beáramlás

Külföld, 2024.02.12

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken feljegyzett, jelentősen erősödő illegális migrációs beáramlást leszámítva januárban visszaesett az Európai Unió külső határain észlelt jogtalan határátlépések száma - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex hétfőn.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint az uniós külső határokon januárban feljegyzett illegális határátlépések száma egy hónap alatt csaknem 14 ezerre csökkent. Ez körülbelül egyharmaddal alacsonyabb a decemberben mért adatoknál, de nagyjából azonos az előző év első hónapjának vonatkozó számaival.

A Kanári-szigeteket leszámítva az illegális migránsok számának csökkenését tapasztalták az összes fő migrációs útvonalon Európában. A Kanári-szigeteken januárban 6643 ember próbált bejutni az unió területére, ez 48 százalékkal több, mint decemberben, és tízszerszer annyi, mint egy évvel ezelőtt. Januárban az illegális határátlépések közel feléért itt jegyezték fel az unióban - emelték ki.

A migrációs számok legjelentősebb, 71 százalékos visszaesését januárban a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon jegyezték fel az előző hónap adataihoz képest. Itt 1533 ilyen esetet jelentetek a hatóságok.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon 624-en lépték át jogszerűtlenül az unió külső határait januárban, ez 66 százalékkal kevesebb a decemberi adatoknál.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első hónapjában 3995 illegális határátlépést észleltek, ami 41 százalékkal marad el az előző havi számoknál.

A nyugat-balkáni országokon keresztülhaladó migrációs útvonalon 740 illegális határátlépési kísérletet vettek nyilvántartásba januárban. Az adat az előző hónaphoz képest 30 százalékos csökkenést mutat.

Januárban az Egyesült Királyság tengeri határán 3168-an próbálkoztak az átkeléssel, ami 4 százalékkal marad el a decemberi számoktól.

A vizsgált hónapban az Európai Unió fehérorosz határán januárban - a decemberben feljegyzett adatokhoz képest - 2 százalékos csökkenést regisztráltak. Itt 269-en lépték át illegálisan az EU keleti határait az év első hónapjában.

A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba - tette hozzá jelentésében a Frontex.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!