Illegális bevándorlás - Harminc százalékkal kevesebb embert toloncoltak ki idén Ausztriából a koronavírus-járvány miatt

Külföld, 2020.12.08

Harminc százalékkal csökkent idén Ausztriából az illegális bevándorlók kitoloncolásának, illetve az önkéntes hazatéréseknek a száma együttesen a koronavírus-járvány következtében, a hasonló tavalyi időszakhoz viszonyítva - közölte a belügyminisztérium kedden.

A tárca friss adatai szerint novemberig 7788 "kiutaztatás" történt, ezeknek nagyjából a fele (3973) önkéntes hazatérés, a másik fele (3815) kitoloncolás volt.

A tavalyihoz képest mutatkozó visszaesés az aktuális koronavírus-helyzetre - a korlátozott repülőforgalomra és a határzárakra - vezethető vissza az illetékes belügyi részleg kommentárja szerint. A "kiutaztatások" ugyan a Covid-19 világjárvány ellenére sem álltak le, de a gyakorlatban ez jelentős mértékben függ a nemzetközi együttműködéstől, és jelenleg számos - ráadásul országonként akár teljesen eltérő - korlátozás nehezíti a végrehajtást. Sok származási országban teljesen felfüggesztették a bevándorlók visszafogadását.

Idén az eddigi önkéntes vagy kényszerű kiutaztatások nagy része Szerbiába, Grúziába és Albániába irányult. De további célállomásokra, Nigériába, Afganisztánba és Pakisztánba is szállítottak vissza kiutasított migránsokat összesen 19 chartergéppel.

Az eddigi utolsók között november 5-én Németországgal közösen indítottak egy gépet kitoloncolt menedékkérőkkel Grúziába, november 12-én pedig Nigériába. A nigériai géppel hazaküldött 25 kitoloncolt közül 22 jogerősen elítélt bűnöző volt. December 3-án pedig Oroszországba is indult egy repülőgép kiutasítottakkal.

A Kurier című osztrák napilapban a menekülteket támogató civil szervezetek képviselői is nyilatkoztak, bírálva a moszkvai kitoloncolás körülményeit. A belügyminisztérium képviselője a lapnak elmondta, hogy e járaton is a járványügyi szabályozásoknak megfelelően jártak el, így például úgy határozták meg az ülésrendet a repülőn, hogy a kötelező védőtávolság meglegyen az emberek között. A Moszkvába most visszatoloncolt 20 embert a menekültügyi elbírálás után jogerős kiutasítási ítélettel ültették gépre, közülük ráadásul 11-en jogerősen elítélt bűnözők voltak.

Ausztria december 15-ére Németországgal és Svédországgal közös chartergép indítását tervezi újabb kitoloncoltakkal, ezúttal Afganisztánba, ami ellen a bevándorláspárti aktivisták és szervezetek már most tiltakoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!