Illegális bevándorlás - Horvát belügyminiszter: Zágráb és Ljubljana kiterjeszti együttműködését a közös határon

Külföld, 2023.09.28

Az illegális migráció visszaszorítása érdekében Zágráb és Ljubljana kiterjeszti együttműködését a közös határon, bővíti a közös járőrözéseket speciálisan képzett rendőrök és technológia alkalmazásával - közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter újságíróknak Brüsszelben, az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozóján, miután kétoldalú tárgyalásokat folytatott szlovén hivatali kollégájával, Bostjan Poklukarral.  

A szlovén rendőrség szerdán fokozta az ellenőrzést a horvát határ legkritikusabb részein, és egyes határátkelőhelyeknél ideiglenes ellenőrzőpontot állított fel.

Bozinovic közölte: horvát rendőrök is szolgálatot teljesítenek majd ezeken az ellenőrzőpontokon.

A tárcavezető szerint a probléma forrását nem Horvátországban és Szlovéniában kell keresni, hanem harmadik országokban.

Rámutatott, hogy az illegális migrációt nagyrészt szervezett bűnözői csoportok irányítják. A bosznia-hercegovinai Una-Szana kanton rendőrparancsnoka szerint területükön afgán és pakisztáni bandák garázdálkodnak, néhány tagjukat a közelmúltban le is tartóztatták - ismertette.

A miniszter úgy vélte: az Európai Unió nem engedheti meg, hogy embercsempészek döntsenek arról, kik léphetnek be a területére. "Köztudott, hogy ez az üzlet nagy pénzt hoz, és talán az egyik legjövedelmezőbb bűnözői tevékenység, még a kábítószer-kereskedelemnél is jövedelmezőbb" - mondta.

Bozinovic ugyanakkor hozzátette: Horvátország arra számít, hogy a határaira nehezedő nyomás csökkenni fog. Hogy ez valóban így legyen, szlovén kollégájával közösen fordultak Ylva Johanssonhoz, az Európai Bizottság belügyi biztosához. Arra kérik: a Frontex, vagyis az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség minél előbb állapodjon meg Bosznia-Hercegovinával abban, hogy csapatokat telepíthet és közös műveleteket végezhet az ország területén.

A migránsok főként Szerbián vagy Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan az EU-tag Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan pedig már Nyugat-Európába szeretnének eljutni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!