Illegális bevándorlás - Horvát és szlovén vezetéssel jön létre operatív munkacsoport az embercsempészet elleni küzdelemre

Külföld, 2024.03.08

Horvátország és Szlovénia vezeti majd azt az operatív munkacsoportot, amelynek célja a nyugat-balkáni útvonalon működő embercsempész-hálózatok elleni küzdelem hatékonyabbá tétele - közölte pénteken Zágrábban a két ország bűnügyi rendőrségének vezetője.

A ZeBRa kódnevet viselő munkacsoport az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés összehangolásával megbízott ügynökségnek, az Europolnak az égisze alatt működik majd, és a horvát, valamint a szlovén rendőrök mellett boszniaiak és németet is tagjai lesznek.

Tevékenységének egyik legfontosabb része a bűnügyi nyomozásból származó hírszerzési és operatív információk megosztása, valamint konkrét intézkedések kezdeményezése az embercsempész-hálózatok felszámolására. A munkacsoport létrehozását Horvátország kezdeményezte, és a székhelye is ott lesz.

Antonio Gerovac, a horvát bűnügyi rendőrség vezetője elmondta: a horvát rendőrség tavaly 1612 embercsempészt tartóztatott le, és ehhez kapcsolódóan 1499 bűncselekményt vett nyilvántartásba. Az idei évben március 7-ig 433 embercsempészt fogott el a rendőrség, és 437 embercsempészettel összefüggő bűncselekményt regisztrált, ami a bűncselekmények számát tekintve 320 százalékos, míg a bűncselekmények elkövetői számát tekintve 277 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A rendőrfőnök hozzátette, hogy az embercsempészek 80 százalékban külföldiek, 16 százalékban boszniai, tíz százalékban román állampolgárok, őket az ukránok és a szerbek követik.

Damjan Petric, a szlovén bűnügyi rendőrség vezetője hangsúlyozta: a ZeBRa az embercsempész-hálózatok magas rangú bűnözői ellen folytatott közös nyomozások lefolytatására és koordinálására fog összpontosítani. Jelezte továbbá, hogy Szlovéniában idén már 144, 2023-ban pedig csaknem 560 embercsempészt vettek őrizetbe a hatóságok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!