Illegális bevándorlás - Jogvédő szervezetek: Brüsszelben egyre több a kísérő nélküli kiskorú migráns

Külföld, 2021.09.06

(MTI) - Egyre több a magára hagyott, kísérő nélküli kiskorú migráns Brüsszelben - írta hétfőn a The Brussels Times belga hírportál négy, menekültekkel foglalkozó szervezet közleményére hivatkozva.

2020-ban a belga szövetségi kormány gyámügyi szolgálata 600-700 körülire becsülte a kísérő nélküli kiskorúak számát, amely magában foglalja az utcán és a menekültügyi hivatal, illetve a vöröskereszt által működtetett központokban élőket. A jogvédő szervezetek szerint azonban a valós szám ennél sokkal nagyobb, mivel a kormányzati rendszerek kapacitásai nem elegendők a kiskorú migránsok szükségleteinek kielégítésére, továbbá több sorsára hagyott gyerek nem jelentkezik a hatóságoknál.

Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet számára az áprilisban benyújtott összes szálláskérelem közül minden harmadik kiskorúra vonatkozott, míg a fiatalokat segítő SOS Jeunes adatai szerint a 2021 első felében megháromszorozódott a kisérő nélküli gyerekmigránsok száma - írta a hírportál.

"Abnormális, hogy egy humanitárius szervezet kénytelen sürgősségi szállásmegoldásokat bevetni, csak azért mert az országban súlyos strukturális hiányosságok vannak" - mondta Mehdi Kassou, a BXL Refugees brüsszeli menekültügyi szervezet szóvivője a hírportálnak, arra utalva, hogy a segélyszervezeteknek júniusban 25 sürgősségi szálláshelyet kellett megnyitniuk. A szóvivő hozzátette, hogy a súlyos kapacitáshiány miatt számos gyerek marad az utcán vagy kerül be túlzsúfolt menekültszállásokra.

A szervezetek közleményükben rámutattak, hogy a sorsukra hagyott kiskorú migránsokra olyan veszélyek leselkednek, mint a gyermekprostitúció és a kábítószerhasználat. Felhívták továbbá a kormány figyelmét, hogy Belgium aláírta a gyerekek jogairól szóló nemzetközi egyezményt, amely rögzíti a gyerekek tisztességes bánásmódhoz és életkörülményekhez való jogát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!