Illegális bevándorlás - Kikötött az Ocean Viking a dél-franciaországi Toulonban

Külföld, 2022.11.11

Kikötött pénteken a dél-franciaországi Toulon hadikikötőjében a 230 migránst szállító Ocean Viking NGO-hajó. Ez volt az első alkalom, hogy a Földközi-tengerből embereket kimentő segélyhajó a francia partoknál tette ki a túlélőket, ami diplomáciai feszültségeket okozott Olaszország és Franciaország között.

"Ez kivételes helyzet, amely nem ismétlődhet meg" - jelentette ki Francois Thomas, a norvég felségjelzésű hajót működtető SOS Mediterranée francia nem kormányzati szervezet (NGO) elnöke az AFP hírügynökségnek. "Nem normális a mentési helytől ekkora távolságra szállítani az embereket. Üdvözöljük Franciaország döntését, de három hétig tartott a kálvária" - tette hozzá.

Xavier Lauth, a szervezet operációs igazgatója elmondta: folytatják a mentést a Földközi-tengerből, ahol idén eddig több mint 1300-an vesztették életüket, 2014 óta pedig több mint 20 ezerre tehető a tengerbe veszettek száma. "Nem tudjuk elfogadni, hogy a tenger temetővé váljon" - mondta. "Ugyanazon övezetekben folytatjuk továbbra is a mentéseket, és kérünk kikötési engedélyeket a túlélőknek Líbiában, Máltán és Olaszországban" - tette hozzá.

"Mindenki, az európai országok, de a humanitárius szervezetek is, amelyekhez tartozom, hosszú évekig nem vettek tudomást a helyzetről. Ezrek halnak meg, ez szégyen" - fogalmazott Sophie Beau, az SOS Mediterranée igazgatója. "Csak Olaszország 150 ezer embert mentett ki 2013-2014-ben. Ami minket, az SOS Méditerranée-t illeti, több mint 37 ezer embert mentettünk ki" - hívta fel a figyelmet. A szervezet vezetője elítélte, hogy a kérdést politikai játszmákra használják fel az európai tagállamok.

Evence Richard illetékes prefektus sajtótájékoztatón elmondta: az Ocean Viking reggel 9 óra előtt érkezett meg a touloni hadikikötőbe. Azonnal megkezdődött az utasok leszállása, akiket a Toulontól keletre mintegy húsz kilométerre található Hyeres település egyik nyaralóközpontjába szállítanak, amelyet "nemzetközi várakozási övezetnek" minősítettek át, megközelítőleg húsz napra.

A szálláshely környékére jelentős rendőri erőket vezényeltek, s a sajtó képviselői a hadikikötőt sem közelíthették meg a partraszálláskor.

"Az emberek nem hagyhatják el az központot, és technikailag nem Franciaországban tartózkodnak" - jelezte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Valamennyi migráns egészségügyi, majd a titkosszolgálatok biztonsági vizsgálatán esik át, ezt követően a francia menekültvédelmi hivatal (OFPRA) hallgatja meg őket. A menedékkérők kétharmada ezután elhagyja Franciaországot. Németország több mint nyolcvan embert fogad be, ugyanennyi embert szétosztanak Horvátország, Románia, Bulgária, Litvánia, Málta, Portugália, Luxemburg és Írország között az "európai szolidaritás" nevében, az utasok egyharmada pedig francia településekre kerül.

Csak azok maradhatnak az Európai Unióban, akik "jogosultak menedékre" - hangsúlyozta csütörtök este Gérald Darmanin belügyminiszter. Megismételte, hogy "azok, akik nem kaphatnak menedéket, egyenesen visszaindulnak a származási országaikba".

A Ocean Vikingen utazók között bangladesi, eritreai, szíriai, egyiptomi, pakisztáni, mali, szudáni és guineai állampolgárok vannak - jelezte a francia belügyminisztérium az AFP hírügynökségnek. A forrás elmondta: az érintett országokkal megtörtént a kapcsolatfelvétel azok kitoloncolása érdekében, akik nem jogosultak menedékre.

A mentőhajó kikötésének engedélyezése Franciaországban heves belpolitikai vitát is kirobbantott. Marine le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője gyengeséggel vádolta meg a francia kormányt, míg az ellenzéki baloldali pártszövetség tagjai üdvözölték a "Franciaország értékeihez méltó döntést".

Eközben Párizs és Róma között ismét feszültté vált a viszony a migránsok befogadásának kérdésében.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter embertelennek minősítette Olaszország eljárását, mivel nem engedélyezte a hajó kikötését, és jelezte: emiatt Párizs felfüggeszti az európai megállapodást, amelynek értelmében egy év alatt 3500 olyan menedékkérő befogadására kötelezte el magát, aki Olaszországban ért partot.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtótájékoztatón úgy reagált, őt és úgy gondolja, az olasz közvéleményt is "megütötte" a francia kormány agresszív reakciója, ami "érthetetlen és igazolatlan". Emlékeztetett arra, hogy az összes mentőhajó az olasz partokhoz viszi a tengerből kimentett embereket, idén eddig 90 ezret.

Az olasz kormányfő szerint több megoldás létezik: vagy Olaszország marad a migránsok egyetlen kikötője Európában, "de a kormányom nem erre kapott felhatalmazást a választóktól", vagy minden egyes hajót viták kísérnek olaszok, franciak, spanyolok és máltaiak között, vagy megkezdődik az EU külső határainak védelme, az indulások leállításával, regisztrációs központok felállításával az afrikai országokban, a menedékkérők szétosztásával. Hozzátette, hogy kormánya első napjaiban erről egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Olaf Scholz német kancellárral.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!