Illegális bevándorlás - Lengyelország humanitárius segélyt küldött Fehéroroszországnak

Külföld, 2021.08.24

Humanitárius segélyt küldött Lengyelország Fehéroroszországnak a közös határon rekedt bevándorlók megsegítésére, Minszk viszont még nem fogadta el a szállítmányt, amely egy határátkelőn várakozik - közölte Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes kedden. Mateusz Morawiecki kormányfő közölte: a határvédelemben Lengyelország az Európai Bizottság teljes körű támogatását élvezi.

Lengyelország elsősorban annak a 24 fős, többségben férfiakból álló csoportnak szánja a segélyt, amely a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán, Usnarz Górny lengyel község közelében táborozik napok óta. A lengyel határőrség nem engedi át őket a zöldhatáron, visszafordulásukat viszont a felfegyverzett fehérorosz tisztviselők akadályozzák meg.

Przydacz a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban elmondta: mivel a bevándorlók a lengyel határvonalon túl vannak, Lengyelország területén nem lehet nekik humanitárius segítséget nyújtani.

A külügyi tárca múlt vasárnap este ajánlotta fel diplomáciai jegyzékben Fehéroroszországnak a humanitárius konvoj megszervezését a közel-keleti bevándorlók megsegítésére. A szállítmány hétfőn el is indult, a fehérorosz nagykövetség ügyvezető diplomatája viszont azt közölte a varsói diplomáciával, hogy Minszk még nem döntött az ügyben - mondta Przydacz.

Sajtóbeszámolók szerint a nyolc sátorból, 80 tábori ágyból, 160 takaróból és egyéb felszerelésből álló szállítmány a bobrowniki határátkelőhelyen várakozik.

A lengyel-fehérorosz határvonalhoz Mateusz Morawiecki miniszterelnök látogatott el kedd délután, sajtóértekezletén úgy értékelte: a fehérorosz Lukasenka-rezsim "nagy, összeurópai migrációs válságot próbál előidézni", Lengyelország azonban megvédi határait, melyek egyben az EU külső határát is képezik.

"Ezért az Európai Bizottság (EB) teljes körű támogatását élvezzük, megköszönték nekünk az illegális bevándorlást korlátozó lépéseinket" - közölte a kormányfő. A határkerítés esetleges uniós finanszírozását firtató újságírói kérdésre leszögezte: a gyorsaság végett Varsó maga oldja meg, nem sürgeti a támogatást, "ha viszont mégis lesz forrás, igénybe veszi".

Felidézte a 2015-ös migrációs válságot, amikor - mint mondta - Lengyelország, Magyarország és Csehország "keményen kiállt a külső uniós határ védelme mellett". Ezen országoknak akkor igazuk volt, az Európai Unió pedig észrevette, sőt értékelte ezt. Az EB jelenlegi pozitív kommentárjai az ellenőrizetlen embercsempészet kockázatának tudatosításából is erednek - jegyezte meg Morawiecki.

Aláhúzta: a Fehéroroszországba legálisan beutazó külföldiek a nemzetközi jog értelmében fehéroroszországi tartózkodásra jogosultak, és ha menekültstátuszt szeretnének kapni, folyamodhatnak azért az ENSZ menekültügyi főbiztosának minszki irodájában.

Fehéroroszország felől több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni Lengyelországba augusztus eleje óta. A határőrség keddi közleménye szerint az utóbbi 24 órában 126 határsértési kísérlet történt.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn bejelentette: Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!