TV műsor

Illegális bevándorlás - Magyarázatot kért a francia kormány a szállást követelő migránsok elleni rendőri fellépés miatt

Külföld, 2020.11.24

Heves tiltakozást váltott ki francia politikusok részéről kedden a rendőrség előző esti fellépése a Párizs belvárosában békésen tiltakozó migránsok ellen. A kormány azonnali magyarázatot kért a rendőrségtől.

Hétfő este csaknem ötszáz illegális bevándorló az őket támogató, államilag finanszírozott szervezetek segítségével sátrakat állított fel a párizsi République téren, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet.

A táborverés után nem sokkal a helyszínre érkező rendőrök egyesével rángatták ki az embereket a sátrakból, majd oszlatógránátokkal és könnygázzal terelték ki őket a térről a szomszédos utcákba, ahol erőszakkal oszlatták szét az embereket.

"Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk, nincs hova mennünk. Nem élhetünk úgy, mint az állatok. Egyszerűen csak menedéket szeretnénk kérni" - mondta egy 20 éves afgán a francia hírügynökségnek.

A sátrazók többsége olyan afgán menedékkérő, akinek a kérelmét még nem bírálták el, és korábban abban a Párizshoz közeli sátortáborban élt, amelyet hat nappal ezelőtt ürített ki a rendőrség. A prefektúra a tábor kiürítésekor azt ígérte, hogy a csaknem 3 ezer elszállított embert átmeneti szálláshelyeken elhelyezik a hivatalos eljárások lefolytatásának idejére. A segélyszervezetek szerint azonban ötszáz és ezer közé tehető azok száma, akiknek nem jutott szállás, és visszaküldtek őket az utcára.

A rendőrségi fellépést Gérard Darmanin belügyminiszter éjszaka a Twitteren "megdöbbentőnek" nevezte a televízióban látott képek alapján, s azonnali magyarázatot kért Didier Lallement prefektustól.

A rendőri szakszervezetek egy része is elismerte, hogy a fellépés nem volt megfelelő.

Az állampolgári jogokért és a lakhatási ügyekért felelős kormánytagok, Marlene Schiappa és Emmanuelle Wargon pedig a több száz menedékkérő azonnali elhelyezését kérte az illetékes állami szervektől.

A francia televíziókban elsősorban a baloldali és a Zöld-párti politikusok, valamint a szakszervezetek vezetői tiltakoztak a sátortáborral szembeni rendőri fellépés "jogsértő kihágásai" és a "tűrhetetlen képek" miatt.

A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint a rendőrök Párizs északi határára, abba az elővárosba terelték vissza a bevándorlókat, ahol a korábban kiürített sátortáborok voltak. A hírtelevíziók felvételei szerint útközben civil ruhás rendőrök szándékosan elgáncsolták az embereket és gumibotokkal verték őket.

A hétfői rendőri akció azért is kínos a kormány számára, mert a parlament várhatóan kedd délután fogadja el a nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos, vitatott módosítást, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik. Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a tervezet ellen több ezren tüntettek szombaton Párizsban, mert a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!