Illegális bevándorlás - Moszkva sajnálná, ha Helsinki a teljes határzárról döntene

Külföld, 2023.11.20

Oroszország mélységes sajnálná, ha Finnország a még nyitva maradt négy határátkelőhely bezárásáról döntene hétfőn - közölte a Kreml szóvivője.

"Ez (a határ lezárásának lehetősége) nem válthat ki mást, mint mély sajnálkozást, mert Finnországgal régóta nagyon jó, pragmatikus, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolataink vannak. Természetesen sajnáljuk, hogy ezeket a kapcsolatokat felváltotta egy kizárólagos oroszgyűlölő álláspont, amelyet a szomszédos ország vezetői elkezdtek követni. Sajnos ez a helyzet" - mondta Dmitrij Peszkov újságíróknak nyilatkozva.

Az orosz elnöki szóvivő szerint Oroszország aligha tudja befolyásolni a helyzetet, mert - szerinte nem Moszkva hibájából - megszűnt a párbeszéd Helsinkivel. Közölte, hogy orosz részről nem fogadják el a finn félnek az orosz határőrörséggel szemben megfogalmazott vádját, miszerint a migránsokat a határhoz engedi, de onnan nem ereszti vissza őket.

Finnország szombatra virradó éjjel a közös határon lévő nyolc átkelőpont közül a négy délit lezárta, "harmadik országok állampolgárai" érkezésére reagálva. Afrikai országok polgárai kerékpáron és rolleren utaztak megnövekedett számban az ellenőrzőpontokhoz. Az RBK című gazdasági lap azt írta, hogy a finn hatóságok gyanúja szerint Moszkva így reagál a NATO-ba frissen belépett Finnország és az Egyesült Államok közeledésére.

"Oroszország a legújabb történelem során sohasem fenyegette Finnországot, sohasem volt indok a közöttünk levő konfrontációra" - fogalmazott Peszkov.

Mari Rantanen finn belügyminiszter szerint a négy határállomás lezárására vonatkozó határozat 2024. február 18-ig érvényes. A még működő ellenőrzőpontok közül a vartiusihoz finn részről vasárnap katonákat vezényeltek, hogy segítsenek a határőröknek egy ideiglenes sorompó felállításában.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban azt hangoztatta, hogy Finnország döntése az Oroszországgal közös határon lévő határátkelők lezárásáról új választóvonalakat hoz létre Európában. Kilátásba helyezte, hogy Moszkva válaszolni fog az intézkedésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!