Illegális bevándorlás - Német külügyminiszter: igazságosan el kell osztani a menedékkérőket az EU-ban

Külföld, 2023.09.25

Rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket - jelentette ki a német külügyminiszter egy hétfői interjúban.

Annalena Baerbock a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy "rendet és struktúrát" kell teremteni az EU-s menekültügyi migrációs folyamatokban, ami mindenekelőtt azt jelenti, hogy "egyértelmű szabályokat" kell bevezetni az EU külső határán, és rendezett módon szét kell osztani a tagállamok között a befogadásra jogosult menedékkérőket.

A szövetségi kormány éppen ezért támogatta az úgynevezett határeljárás bevezetésére vonatkozó javaslatokat az EU menekültügyi rendszerének reformjáról folytatott tárgyalásokon. A határeljárás - amelynek keretében a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket az EU külső határán kialakítandó állomásokon kell elhelyezni, akár menekültügyi őrizet alatt, és a kérelem elutasítása esetén közvetlenül ezekből a létesítményekből kell őket visszajuttatni hazájukba - "erősen vitatott, de szükségünk van rá, hogy utána rendezetten el lehessen osztani" a menedékkérőket - fejtette ki a Zöldek politikusa.

Hozzátette: Németország csaknem egymillió ukrajnai menekültet fogadott be, ami a szolidaritás jegyében kifejtett hatalmas erőfeszítés, most viszont gondoskodni kell arról, hogy az érkezők - ukrajnai menekültek és máshonnan származó menedékkérők - elhelyezéséről gondoskodó helyi önkormányzatok "ne kerüljenek a teljesítőképességük határára".

Ezért "igazságos európai elosztásra, a külső határokon folytatandó gyors eljárásokra és a maradásra nem jogosultak sokkal gyorsabb hazajuttatására" van szükség - mondta Annalena Baerbock.

Aláhúzta, hogy a menekültek és menedékkérők érkezésével járó terhek növekedése körüli németországi belpolitikai vitákban ragaszkodni kell a tárgyilagossághoz, a "demokratikus pártoknak" pedig együtt, összefogással kell megoldaniuk a gondokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!