Illegális bevándorlás - Nemzetközi jogász: nem jogszerű a civil mentőhajók magatartása

Külföld, 2019.08.19

Nem jogszerű az a magatartás, amit a civil mentőhajók folytatnak a líbiai felségvizeken - mondta Tóth Norbert nemzetköz jogász az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorfolyamában.

A jogászt annak kapcsán kérdezték, hogy NGO-k Líbia helyett Európába akarják hozni a hajóikra felvett illegális bevándorlókat.

A Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajója a líbiai partok közelében fedélzetére vett menedékkérők közül több mint 100-zal továbbra is kikötési engedélyre vár az olaszországi Lampedusánál.

Tóth Norbert megjegyezte, a spanyol zászló alatt hajózó hajónak Spanyolország fel is ajánlotta, hogy országuk partjainál kiköthetnek. Az, hogy a hajók ragaszkodnak az olasz kikötőkhöz, egyértelmű nyomásgyakorlás.

A jogász szerint megoldás lehet Angela Merkel német kancellár azon javaslata, amely szerint Észak Afrikában alakítsanak ki befogadó állomásokat, s ott vizsgálják ki az érkezők menekültügyi kérelmének jogosságát. Hozzátette: a korábbi statisztikák alapján a menekültügyi kérelmek nagy része megalapozatlan volt, így az érkezők döntő hányada nem lenne jogosult menekültügyi státuszra.

Tóth Norbert kitért arra: a nemzetközi jog terén megjelent egy veszélyes új álláspont, amely szerint az európai államoknak az embereket akkor is be kell engedniük, ha nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!