Illegális bevándorlás - Olasz belügyminiszter: jelentősen csökkent a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba érkező migránsok száma

Külföld, 2019.11.07

    Róma, 2019. november 7., csütörtök (MTI/APA) - Jelentősen, azaz 55 százalékkal csökkent a Földközi-tengeren keresztül  Olaszországba érkező migránsok száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - ismertette Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter a tárca erre vonatkozó jelentését az olasz parlamentben csütörtökön.

Az olasz hatóságok az idén eddig 9944 illegális bevándorlót regisztráltak, akik a Földközi-tengeren keresztül érkeztek. A legtöbb menedékkérőt szeptember-október hónapokban vették nyilvántartásba.

A legtöbb migráns, 3491 a statisztika szerint Tunéziából kelt útra, míg 2826-an Líbiából és 2431-en Törökországból indultak.

Az illegális bevándorlók nagy része, vagyis 7510-en kis bárkákkal, nem pedig civilhajók, vagy a parti őrség hajóinak fedélzetén érte el a dél-olaszországi partokat.

Lamorgese hangsúlyozta az észak-afrikai országok parti őrségeinek nyújtott támogatás fontosságát. Mint mondta, az Európai Uniónak ezzel párhuzamosan szorosabbra kellene fűznie kapcsolatait az Afrikai Unióval is. A pártfüggetlen olasz miniszter egyben az európai bevándorlási szabályozás reformját szorgalmazta. Kijelentette, hogy a dublini megállapodást sürgősen meg kell változtatni.

Lamorgese ismételten megerősítette, hogy Líbia belegyezett az Olaszországgal 2017-ben kötött kétoldalú migrációs szerződés módosításába. Olaszország a líbiai migránstáborok részleges bezárását, valamint Líbia és Európa között humanitárius folyosók működtetését javasolta Tripolinak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!