Illegális bevándorlás - Olasz rendőrszakszervezet: a balkáni útvonalon nagyobb a migrációs nyomás, mint Afrikából Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Külföld, 2022.11.21

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb migrációs válsága tapasztalható Északkelet-Olaszországban, ahol egy év alatt több mint 160 százalékkal emelkedett a balkáni útvonalon érkezők száma a Siulp rendőrszakszervezet hétfői közleménye szerint.

A határmenti Friuli-Venezia Giulia régióért felelős Fabrizio Maniago Siulp-főtitkár hozzátette, hogy az érkezők számának növekedése év eleje óta érezhető. A balkáni útvonalon a migrációs nyomás 167 százalékkal erősödött, miközben az Afrikából útra kelők száma az utóbbi egy év alatt hatvan százalékkal nőtt.

Hangsúlyozta, hogy az olasz rendfenntartó erők nem képesek feltartóztatni a migrációs áramlatot "jelentős emberi és logisztikai erőforrások nélkül".

Minél előbb cselekedni kell, nem engedhetjük meg, hogy Friuli-Venezia Giulia hatalmas migránstáborrá változzon - tette hozzá a rendőrszakszervezet képviselője. A Siulp a legnagyobb érdekképviseletnek számít, a közel 95 ezer rendőr egynegyedét számlálja tagjai között.

A Siulp jelezte, hogy Gorizia és Trieszt városában közbiztonsági és egészségügyi vészhelyzetet teremtenek az utcákon, tereken, alagutakban letelepedő migránscsoportok. Az érkezők között elterjedt az a megalapozatlan hír, hogy könnyen menekültstátuszhoz juthatnak, ezért a helyi idegenrendészeti hivatalok előtt várakoznak.

Korábban Antonio Tajani külügyminiszter nevezte súlyosabbnak a balkáni migrációs helyzetet az afrikaihoz képest. Az olasz diplomácia vezetője kedden Belgrádban többek között Aleksandar Vucic szerb elnökkel, majd Pristinában Albin Kurti miniszterelnökkel egyeztet. Tajanit elkíséri Guido Crosetto védelmi miniszter.

A római belügyminisztérium hétfőn közölt adatai szerint az év eleje óta érkezett több mint 94 ezer emberből közel 50 ezer számít gazdasági bevándorlónak, de közülük csak valamivel több mint 2800-t sikerült kitoloncolni az országból.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, jelenleg az infrastrukturális tárca vezetője, a Liga politikusa közösségi oldalán köszönetet mondott utódjának, Matteo Piantedosinak, a jelenlegi kormány belügyminiszterének.

Salvini kijelentette, Luciana Lamorgese korábbi belügyminiszter "aludt", miközben az új jobboldali kormány kevesebb mint egy hónap alatt fordulatot idézett elő.

A Liga vezetője arra az európai akciótervre is utalt, amelyet az Európai Bizottság harangozott be a belügyminiszterek november 25-i rendkívüli csúcstalálkozója előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!