Illegális bevándorlás - Olasz sajtó: a baloldali kormány több civilhajót állított le, mint Salvini

Külföld, 2021.03.15

A "zárt kikötőket" hirdető jobboldali Matteo Salvinivel szembeszállt, a baloldali kormány mégis ugyanazt a politikát folytatja a bevándorlókkal érkező civilhajók ellen - írta az olasz sajtó hétfőn az Ispi nemzetközi kutatóintézet felmérésére hivatkozva.

Az intézet a Földközi-tengeren 2015-től aktív nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóira vonatkozó adatokat elemezte.

Luciana Lamorgese, a korábbi és jelenlegi belügyminiszter több civilhajót tartóztatott fel, mint Matteo Salvini - összegezte az eredményeket a Corriere della Sera napilap. A számok szerint Lamorgese, aki 2019 szeptemberében vette át a tárcát Salvinitől, "más eszközökkel ugyan, de elődjénél is több civilhajót állított le".

Luciana Lamorgese belügyminisztersége kezdeti időszakában - 2020 októbere és decembere között - egyszerre hét civilhajót tartóztattak fel az olasz hatóságok. Közöttük volt a Jugend Retett német szervezet hajója, a Sea-Watch3 és a Sea-Watch4, a szintén német Lifeline szervezet Eleonore nevű hajója, a Sea-Eye szervezet Alan Kurdi nevű hajója, az Ocean Viking, melyet az Sos Méditerranée üzemeltetett, valamint a Louise Michel, melyet a Bansky néven ismert graffitiművész finanszírozott.

Ugyanezeket a hajókat néhány hónappal korábban Matteo Salvini is feltartóztatta, de a jobboldali Liga vezetője belügyminiszterként egyszerre legfeljebb csak négy civilhajót állíttatott le. A Gregoretti olasz katonai hajó és az Open Arms spanyol civilhajó feltartóztatása miatt Matteo Salvini ellen jelenleg két előzetes tárgyalás folyik a szicíliai Catania és Palermo bíróságán.

Vittorio Alessandro nyugalmazott tengernagy, aki a parti őrség szóvivője volt a még 2013-ban indított Mare Nostrum (Mi tengerünk) nevű olasz hatósági művelet idején úgy nyilatkozott, "a Salvini képviselte migrációs politikai irány majdnem teljes mértékben belügyminisztersége után is folytatódott azzal a különbséggel, hogy ő hangosan hirdette nézeteit".

A Corriere rámutatott, hogy Matteo Salvini büntetőjogi eszközökkel lépett fel a civilhajókkal szemben, amelyeket illegális bevándorlás pártolása gyanújával foglalt le az általa 2019-ben bevezetett migrációs-biztonsági törvénycsomag alkalmazásával. Ezzel szemben Luciana Lamorgese ugyanezt a célt közigazgatási eszközökkel éri el: a civilhajókat bürokráciai kifogásokkal tartóztatja fel az olaszországi kikötőkben.

A számok szerint Salvini belügyminisztersége alatt az NGO-hajók 67 napot töltöttek a tengeren és 263 napig várakoztak az olasz partoknál a kikötésre. Lamorgese hivatalba lépése óta 289 napot voltak tengeren és 157 napot várakoztak. A napilap kiemelte, hogy a német Sea-Watch szervezet az utóbbi hét év alatt 35 ezer embert szállított Olaszországba.

Salvini és Lamorgese között annyi a különbség, hogy a baloldali migrációs politika "látszólag kevésbé izmos és kevesebb sajtófigyelmet kap" - jegyezte meg az Il Giornale jobboldali napilap. Kiemelte, hogy az ügyészségek a baloldali kormány alatt "ébredtek fel" és indították újra az NGO-hajókkal szembeni vizsgálataikat. Az Il Giornale úgy vélte, az igazi "harc" civilszervezetek és Luciana Lamorgese között most tavasszal kezdődik a Líbiából újrainduló migránsokkal.

Nicola Molteni a Liga politikusa, aki az új olasz kormányban a Lamorgese vezette belügyminisztérium államtitkára lett, közleményben hangsúlyozta, hogy az idei év első két és fél hónapjában majdnem hatezer bevándorló érkezett az olasz partokra, a tavaly január és március közepe közötti 2610-hez képest, miközben két éve, amikor a Liga vezette a tárcát, 335-an kötöttek ki. "Prioritásnak a vakcinázás, a gazdasági helyreállítás és a migránshajók leállítása számít. Nem követelhetünk áldozathozatalt az olaszoktól, ha közben hagyjuk a bevándorlókat kikötni, és több ezer illegális migránst kell eltartani" - szögezte le Molteni.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni közösségi oldalán azt kérdezte Luciana Lamorgese belügyminisztertől, hogy a járvány miatti vészhelyzetben "miért csak az olaszokat ellenőrzik szigorúan, akik egy éve kötelességtudattal követik a biztonsági előírásokat, és nem azokat, akik naponta törvénytelenül kötnek ki Olaszországban a kormány migrációs politikájának köszönhetően".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!