Illegális bevándorlás - Olaszország korábbi és jelenlegi migrációs politikájáról szólt Matteo Salvini újabb bírósági tárgyalása

Külföld, 2021.02.19

Olaszország korábbi és jelenlegi migrációs politikájáról szólt pénteken a Gregoretti-ügyben Matteo Salvini újabb bírósági tárgyalása, amelyet követően a jobboldali Liga párt vezetője azt hangoztatta: a tanúként meghallgatott politikusok kijelentései megerősítették, belügyminiszterként azt cselekedte, amit a törvény lehetővé tett, és amit az olaszok elvártak a kormánytól.

"A határokat védtük, életeket mentettünk, szembeszálltunk az embercsempész-maffiával, és felébresztettük Európát!" - mondta a cataniai Cicocca börtön bunkerterménél rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárás amiatt indult, hogy 2019-ben akkori belügyminiszterként Matteo Salvini nem engedélyezte a partraszállást migránsok egy csoportjának a Gregoretti olasz hadihajóról Szicílián. A pénteki negyedik ülésen tanúként hallgatták meg Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminisztert, aki 2019 szeptemberében Salvinitől vette át a tárca vezetését, valamint Lugi Di Maio akkori és jelenlegi külügyminisztert.

Salvini védőügyvédje, Giulia Bongiorno szerint a tanúk kijelentései megerősítették: Giuseppe Conte első kormánya idején a migránscsoportok esetleges feltartóztatásáról vagy partraszállásának engedélyezéséről a kormány közösen hozta meg döntéseit.

Újságírói kérdésre válaszolva Matteo Salvini kijelentette, hogy az új miniszterelnök, Mario Draghi migrációval kapcsolatos álláspontja összhangban van a Liga politikájával. Draghi az első parlamenti beszédében "a legalitást és a biztonságot" tiszteletben tartó migrációról beszélt. "Draghi is azt vallja, hogy az olaszországi határok Európa határainak számítanak, csak azt kell befogadni, akinek ehhez joga van, valamint európai szétosztásra és kitoloncolási rendszerre van szükség" - hangoztatta Matteo Salvini. Hozzátette, a jobboldali Liga "büszkén vesz részt a Draghi-kormány munkájában egy komoly európai migrációs politika érdekében".

Azt mondta, Olaszországnak ugyanúgy kell eljárnia, ahogyan Németország vagy Franciaország teszi. "Azonnal cserélnék a magyar migrációs intézkedésekkel is" - tette hozzá.

Akkori belügyminiszterként Matteo Salvini öt napig nem engedélyezte a bevándorlók partraszállását a Gregorettiről, amíg a kormány nem egyeztetett szétosztásukról az európai uniós tagállamokkal. Matteo Salvinivel szemben hivatali hatalommal való visszaélés, az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, valamint nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat, de az illetékes ügyészség nem kezdeményezett vádemelést. Salvini bíróság elé állítását a migránsokat képviselő civil szervezetek szorgalmazták.

Utóbbiak jogi képviselete kérelmezte, hogy a bíróság hallgassa meg Luca Palamara volt bírót, akit kizártak a szakmai testületből, miután lehallgatott telefonhívásaiban elismerte, hogy politikai nyomásgyakorlásra indítottak vizsgálatot Matteo Salvinivel szemben.

A bíróság korábban már meghallgatta Danilo Tonitelli korábbi infrastrukturális és közlekedési minisztert és Elisabetta Trenta egykori védelmi minisztert. Az akkori miniszterelnök Giuseppe Contét január 28-án a római kormánypalotában hallgatták meg, és hangsúlyozta, hogy a migránsok feltartóztatását érintő döntéseket kormányszinten hozták meg.

A bíróságnak húsvétig kell döntenie, hogy megalapozottnak tartja-e a Matteo Salvinivel szembeni bírósági tárgyalás megindítását vagy sem.

"Tudom, hogy az olaszok mellettem állnak, és itt lenne az ideje, hogy a bíróság igazi bűncselekményekkel és igazi bűnözőkkel foglalkozzon" - mondta Matteo Salvini.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!