TV műsor

Illegális bevándorlás - Olaszországban nőtt a bevándorlók ellátási költsége

Külföld, 2021.05.28

A római belügyminisztérium kétszeresére emelte a partokra érkező bevándorlókra fordított egyszeri azonnali ellátás összegét, valamint harminc százalékkal növelte a migránstáborok finanszírozását, miközben év eleje óta majdnem háromszor annyian érkeztek mint tavaly - jelentette az olasz sajtó pénteken.

A belügyi tárca a korábbi 150 euróról 300 euróra emelte azt az összeget, amelyet minden egyes bevándorló érkezése után fizet az ellátás első fázisának biztosítására.

Az úgynevezett "első befogadási" kiadásokban szerepel az olasz partokra lépett migránsok egyenkénti orvosi vizsgálata, esetleges egészségügyi ellátása, ruhával való ellátása, valamint szállítása egy bevándorlótáborba.

Ezen kívül harminc-negyven százalékkal emelték a migránstáborok üzemeltetése állami finanszírozását. A központok költségei között emelkedett az ára a csecsemőknek szánt pelenkának, valamint az egyszeri használatú evőeszközöknek is.

Giorgia Meloni, az ellenzéki a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke "a migrációs üzletnek szánt ajándéknak" nevezte a kiadások növelését. Úgy fogalmazott, miközben a pandémiában "Olaszország térdre kényszerült, egyre több a szegény, a vállalatok a bezárást kockáztatják, az állami támogatások hiányosak (..), a baloldali pártok a migrációs őrületnek engednek ahelyett, hogy az olaszok problémáival foglalkoznának".

A pénteki adatok szerint év elejétől több mint 14 ezren érkeztek az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett valamivel több mint ötezerhez képest. A központokban majdnem 80 ezren vannak.

Az utóbbi huszonnégy óra alatt közel négyszázan érkeztek Lampedusára. A belügyminisztérium ellenőrzést tartott a szigeten a migrációs helyzet felmérésére.

Az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio, albán kollégája Evarist Bartolóval, valamint Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztossal Líbiában tárgyalt. Hétfőn Rómába várják a líbiai kormány miniszterelnökét Abdulhamid Dibeyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!