Illegális bevándorlás - Romániában csökkent a határsértők száma az év első két hónapjában

Külföld, 2024.03.26

Mintegy 1800 határsértést regisztráltak az idei év első két hónapjában Románia határain, ami 35 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest - közölte kedden a bukaresti belügyminisztérium (MAI).

A tárca szerint a román hatóságok fokozták fellépésüket az illegális migráció elleni küzdelemben, a határsértések számának csökkenése pedig az országhatárnál végrehajtott megelőző és ellenőrző intézkedések eredményességét tükrözi, különösen a szerb, az ukrajnai és a magyar határszakaszokon, ahol a leggyakoribbak az illegális átlépési kísérletek.

A román határrendészet idén 59 embercsempészt, közülük 28 román állampolgárt fogott el, több mint 80 százalékukat a magyar határ közelében.

A bukaresti belügyminisztérium példaképpen felidézte: március 12-én egy nemzetközi embercsempészbandát számoltak fel a bolgár és a német hatóságokkal, valamint az Europollal együttműködve, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) koordinálásával. A Dolj, Temes, Arad, Krassó-Szörény és Arges megyében végzett 33 házkutatás nyomán 42 gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba, továbbá hét autót, számos útlevelet, fegyvert, elektronikai berendezést, illetve több mint 50 ezer eurónyi készpénzt foglaltak le.

A MAI hozzátette: Románia elkötelezett a külső uniós határok biztonságának megerősítése mellett, és szorgalmazza "a migrációs kihívások kezelésének közös és szolidáris megközelítését".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!