Illegális bevándorlás - Salvini szerint Conte megerősítette, hogy belügyminiszterként a nemzeti érdekeket védte a migránshajók feltartóztatásával

Külföld, 2021.01.28

Giuseppe Conte miniszterelnök tanúvallomásával megerősítette, hogy a migránshajók feltartóztatása a korábbi olasz kormány közös politikája volt, és az ország védelmét szolgálta - jelentette ki Matteo Salvini volt belügyminiszter, aki a Gregoretti-ügyben tartott újabb bírósági meghallgatás után nyilatkozott csütörtökön.

Matteo Salvini a római utcákon rögtönzött sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy elégedett Giuseppe Conte kijelentéseivel. A kedden lemondott, jelenleg ügyvivő kormányfő válaszai "felszínre hozták, hogy volt belügyminiszterként az országot védtem" - mondta a Liga vezetője. Hozzátette, reményei szerint a jelenleg zajló kormányválságnak is az lesz az eredménye, hogy "a jobbközép kap főszerepet, és minél előbb ismét védelmet nyújthatok az olaszoknak".

Úgy vélte, hogy az országnak elege van a Giuseppe Conte és Matteo Renzi régebbi kormányfő közötti vitákból, amelyek válsághoz vezettek, és megbénítják az országot. "Miközben a Conte-kormány tehetetlennek bizonyult a járványkezelésben, a vakcinázás biztosításában, a gazdaság támogatásában, a jobbközép ellenzékben is bizonyította, hogy felelőséggel, józan ésszel képes a családokért, vállalkozókért cselekedni" - jelentette ki Salvini. Hozzátette, hogy a Liga párt és szövetségesei nemet mondanak a minden pártot átölelő nagykoalícióra. "Hogyan lehetnénk egy kormányban a baloldallal, mely eltörölte a Liga nyugdíjreformját és a migrációs és biztonsági intézkedéseket" - kérdezte. "A válságban az egyetlen lehetséges kiút a jobbközép kormány"- hangoztatta.

A volt belügyminiszterrel szemben október elején indult előzetes bírósági eljárásban Giuseppe Contét a kormánypalotában hallgatták meg tanúként. A Gregoretti-ügy az olasz katonai hajóval 2019 nyarán érkezett migránscsoport feltartóztatását érinti. A migránscsoport öt napig nem szállhatott partra, amíg a római kormány nem kapott garanciákat a bevándorlók uniós szétosztására. Salvinivel szemben a bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, nemzetközi konvenciók megsértése címén indult eljárás, de a vádakat az ügyészség sem támogatta.

Conte zárt ajtók mögötti meghallgatásról Nunzio Sarpietro bíró azt mondta a sajtónak, hogy a volt kormányfő részletesen tisztázta az első Conte-kormány migrációs politikáját. "Együttes kormánydöntések születtek a miniszteri hatáskörök tiszteletben tartásával" - vélekedett. Megjegyezte, a "politikai és a büntetőjogi felelősség külön kategóriának számít".

Az akkori miniszterelnök-helyettes, későbbi külügyminiszter Luigi Di Maio meghallgatását február 19-re tűzték ki. A vizsgálóbíró feladata annak megállapítása, hogy Salvinivel szemben indokolt-e a bírósági tárgyalás elindítása.

Salvini ügyvédje, Giulia Bongiorno azt mondta, Giuseppe Conte megerősítette, hogy első kormánya idején, amikor Matteo Salvini volt a belügyminiszter, "sebességváltás történt a migrációs politikában, amelyet megszigorítottak". Conte szerinte elismerte, hogy 2018-ban és 2019-ben azt a politikai vonattal követték, amely szerint uniós szétosztásnak kell megelőznie a migránsok partra szállását. Nem Salvini önkényes lépéséről, hanem a kormány döntéséről volt tehát szó, hangoztatta az ügyvéd. Hozzátette, "a mindenkori miniszterek döntései politikai rendelkezések, és nem az ügyészség feladata elbírálni ezeket a miniszterek bíróság elé állításával, a kormányrendelkezéseket a parlament állíthatja le". A védelem további dokumentációt nyújtott be többek között Giuseppe Conte azon rendelkezéseiről, melyekkel a kiskorúak partra szállását engedélyezte, de a felnőtt bevándorlókét nem.

Az eljárásban a nem kormányzati szervezeteket képviselő ügyvédek úgy nyilatkoztak, egyedül ők képviselik a vádat Matteo Salvinivel szemben, mivel eddig más terhelő tanúvallomást nem hallottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!