Illegális bevándorlás - Szigorítják a visszaéléssel gyanúsított albánok elleni fellépést Franciaországban

Külföld, 2019.03.27

Az Albániából érkező illegális bevándorlás elleni küzdelem megerősítéséről állapodott meg Párizsban Christophe Castaner francia és Aleksander Lleshaj albán belügyminiszter. A francia tárca szerint az albánok "indokolatlanul" sok menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban.

A két tárcavezető kedd este találkozott a francia fővárosban, és a 2017-ben eldöntött szigorítások után újabb intézkedésekről állapodtak meg, egyebek mellett az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem megerősítéséről egy közös munkacsoport keretében.

A francia belügyi tárca közleménye szerint megerősítik az együttműködést a kísérő nélküli kiskorúak ügyében is, akiket általában a családjaik küldenek Franciaországba, valamint növelni kívánják a kiutasított menedékkérők hazaszállítását Albániába, mégpedig csoportos szállítás keretében. Tavaly 3200 olyan albánt szállítottak vissza hazájába, akik szabálytalanul tartózkodtak Franciaországban.

A francia kormány elsősorban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy annak ellenére, hogy az európai uniós csatlakozás jelöltjeként Albánia biztonságos országnak számít, tavaly 8261 albán állampolgár adott be menedékkérelmet Franciaországban, amivel Albánia a második legjelentősebb kibocsátó országnak számít a franciaországi menedékkérők listáján. Jóllehet a menedékkérelmek száma harmadával csökkent 2017-hez képest, a tavalyi év végén ismét növekedni kezdett a tendencia.

"A menedékkérelmek indokolatlanul magas szintjét tovább kell csökkenteni, ez a célja a meghozott erős intézkedéseknek" - olvasható a közleményben, amely utal arra, hogy a magas számnak a nagyvonalú és lassú francia menekültügyi eljárás is oka lehet.

Franciaország az albán kérelmezők mintegy 10 százalékának adja meg a menekültstátusz, míg az európai országokból érkezők esetében az átlag alig 5 százalék. A belügyi tárca jelezte, hogy tovább kívánja gyorsítani az eljárások és a kitoloncolások idejét, ami jelenleg több mint hét hónap.

A francia belügyminiszter jelezte, hogy a következő hónapokban Albániába látogat, hogy a meghozott intézkedések életbe lépéséről tájékozódjon.

A balkáni ország állampolgárai 2010 óta vízum nélkül utazhatnak be Franciaországba, de a francia diplomácia korábban kilátásba helyezte a vízumkötelezettség visszaállítását abban az esetben, ha a kedvezménnyel visszaélnek az albánok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!