Illegális bevándorlás - Szlovák-cseh külügyminiszteri találkozó: a migrációt európai szinten kell megoldani

Külföld, 2022.10.03

A migrációs probléma megoldását európai szinten kell keresni, azon országokkal való együttműködés alapján, amelyek forrásai, illetve célpontjai ennek a mozgásnak - jelentette ki Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter hétfőn Prágában, miután cseh kollégájával Jan Lipavskyval tárgyalt. Kácer szerint a visszafogadási szerződések jelenlegi rendszere elavult, újra van szükség.

A két külügyminiszter azután találkozott, hogy Csehország csütörtöktől a növekvő illegális migrációra hivatkozva bevezette a cseh-szlovák határ ellenőrzését. Prága döntése eltérő reagálásokat váltott ki Szlovákiában. Míg Eduard Heger kormányfő bírálta a cseh lépést, addig Roman Mikulec belügyminiszter kijelentette, hogy tiszteletben tartja azt.

"A problémák forrásai nem a csehek és a szlovákok. A probléma forrása a schengeni határokon keresztül zajló illegális migráció" - mutatott rá a szlovák diplomácia irányítója. Leszögezte, hogy európai megoldást kell keresni.

"Ez azon országokkal való együttműködést jelent, amelyek a probléma forrásai, illetve amelyek a migráció célpontjai. És természetesen azokkal az országokkal, amelyek a külső schengeni határ mindkét oldalán vannak" - mondta Kácer újságíróknak. A lehetséges intézkedések közül a vízumkötelezettségek egységesítését, valamint a Frontex, az Európai Unió határügynöksége tevékenységének hatékonyabbá tételét említette.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerint Csehországnak azért kellett bevezetnie az ideiglenes, egyelőre tíznapos határellenőrzéseket, mert a szlovák fél nem volt képes teljesíteni a visszafogadási szerződésből rá eső részt, azaz visszaengedni a területéről Csehországba érkezett migránsokat.

Rastislav Kácer elismerte, hogy Szlovákia nem éppen példásan teljesített e téren, és kijelentette, hogy a visszafogadási szerződések rendszere elavult, mert még a schengeni övezet megalakulása előtt jött létre. A miniszter úgy vélte: a kulcsfontosságú problémát a külső schengeni határok védelme jelenti.

Jan Lipavsky szerint Csehország Németországgal szemben teljesíti a visszafogadási szerződésből rá háruló kötelezettségeket, s ezért az utóbbi időben "bizonyos nyomásnak van kitéve". A cseh diplomácia vezetője is egyetértett azzal a véleménnyel, hogy a migrációs problémára olyan európai megoldást kell találni, amely lehetővé teszi a szabad mozgást biztosító schengeni övezet működését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!