Illegális bevándorlás - Több mint 40 ezren próbáltak az év eleje óta illegálisan átkelni Nagy-Britanniába a kontinensről

Külföld, 2022.11.13

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;London, 2022. november 13., vasárnap (MTI) -&nbsp;&nbsp;A brit védelmi minisztérium vasárnap ismertetett adatai szerint meghaladta a 40 ezret azoknak a száma, akik az év eleje óta illegálisan megpróbáltak átkelni Nagy-Britanniába az európai kontinensről.

A tárca összesítése alapján a vasárnap nulla órával zárult egy nap alatt 22 csónakon 972-en értek partot Anglia déli és keleti térségeiben. Ez azt jelenti, hogy 2022 eleje óta eddig 40 885-en kísérelték meg a bejutást Nagy-Britanniába a La Manche-csatornán átkelve.

Tavaly egész évben nem érte el a 30 ezret a csónakokon átkelni próbálók száma.

A londoni védelmi minisztérium adatai szerint az idei napi rekordot augusztus 22-én jegyezte fel a brit határőrség: aznap 27 csónakkal 1295-en érkeztek a kontinensről a brit partokhoz.

Nagy-Britanniába hosszú ideje minden évben több ezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-csatornán át, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra.

Tavaly novemberben 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek a tengerbe fulladt, amikor gumicsónakkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, és a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

A brit kormány ezután új, szigorú törvények előkészítésébe kezdett az illegális bevándorlás megfékezésére. Ennek alapján életfogytiglani börtönnel sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé, az Európa felől illegálisan brit területre lépők pedig nem folyamodhatnak hivatalosan menedékjogért.

Ezt London azzal indokolja, hogy a brit határokat törvénysértő módon átlépők biztonságos országokon áthaladva érték el Nagy-Britanniát, és ezekben az országokban kellett volna menedékjogot kérniük.

Nemrégiben egy idős brit férfi Molotov-koktélokkal megpróbálta felgyújtani a délkelet-angliai Dover kikötővárosban működő menekültügyi központot, majd öngyilkosságot követett el.

A tűzoltók által percek alatt eloltott kisebb tűzben az intézmény két alkalmazottja könnyebben megsérült.

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya a múlt hétvégén bejelentette: a vizsgálat adatai szerint megállapítható, hogy az Andrew Leak nevű 66 éves elkövetőt - jóllehet az incidensnek "elmekórtani vonatkozásai" is voltak - elsősorban szélsőséges ideológiák vezérelték cselekedete végrehajtásában, és ennek alapján a gyújtogatásos támadás terrorcselekménynek minősíthető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!