Illegális bevándorlás - Több tucat embert mentett ki a török parti őrség egy kis égei-tengeri szigetről

Külföld, 2018.11.19

A török hatóságok hétfőn egy kis égei-tengeri szigetről mentettek ki 44 embert, köztük 14 nőt és 13 gyereket Balikesir tartomány Ayvalik körzeténél - közölte a török parti őrség.

A beszámoló szerint egyikük hajnalban a török segélyhívószámon jelentette be, hogy csoportjuk a szigeten ragadt, és segítséget kérnek. Miután a parti őrség azt valószínűsítette, hogy a csoport a Tojás-szigeten tartózkodik, két helikoptert és egy hajót küldött a kimentésükre. A hatóságok végül épségben elhozták őket a szigetről, és Ayvalik kikötőjébe szállították.

A közlemény nem tért ki arra, hogy a bajba jutottak miként rekedtek a szigeten, de a többi hasonló esetből kiindulva feltételezhetően az Ayvalikkal szemben található Leszbosz görög szigetre tartottak csónakon, majd bajba kerültek.

Az átkelni vágyók, vállalva a tengeri út viszontagságait, sokszor gumicsónakokon próbálnak átjutni Törökországból Görögországba és az Európai Unióba a jobb élet reményében. A 2016-os menekültügyi megállapodás értelmében a török parti őrség idén 22 327 embert tartóztatott fel az Égei-tengeren. Tavaly egész évben az a szám 19 084 volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!