Illegális bevándorlás - Tovább csökken a beadott menedékkérelmek száma Ausztriában

Külföld, 2019.04.15

Ausztriában idén március végéig mintegy 30 százalékkal kevesebb menedékkérelmet adtak be, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában - jelentette a helyi sajtó hétfőn.

Az idei első negyedévben összesen 2881 menedékkérelmet adtak be, tavaly ugyanebben az időszakban 4050-et.

A legfőbb származási országok ugyanakkor nem változtak. Továbbra is Szíriából (631-en), Afganisztánból (597-en), Iránból (189-en), Irakból (186-an) és Oroszországból (182-en)érkeztek a legtöbben Ausztriába. A folyamatban lévő, vagyis nyitott eljárások száma ugyancsak csökkent, jelenleg körülbelül 34 ezerre tehető.

A 2019. április 1-jei nyilvántartás szerint az országba érkezettek közül 39 ezren részesülnek a menekülteknek nyújtott, úgynevezett alapellátásban. Tavaly év elején még 61 ezer ember kapott alapellátást.

Idén az év első három hónapjában 12 ezer jogerős ítélet született bevándorlók ügyében, ebből 5 ezer a menekültstátusszal kapcsolatban (a kérelmek 50 százalékában pozitív, 50 százalékában negatív döntés született). 2300 esetben hoztak döntést az úgynevezett kiegészítő védelemmel kapcsolatban (egy menekült akkor részesülhet kiegészítő védelemben másutt, ha hazájában kínzás áldozatává vált, és visszaküldése esetén további veszély fenyegeti, vagy megtagadják tőle az egészségi állapotának megfelelő ellátásokat), ebből 1700 ítélet elutasító volt, 600 esetben viszont pozitív döntés született. Még kevesebben kapták meg a humanitárius tartózkodási engedélyt: ezen a téren összesen 3600 ügyben hoztak döntést, ebből 3180 esetben utasították el, és csak 420 esetben fogadták el a kérelmet.

Herbert Kickl belügyminiszter (FPÖ) is állást foglalt a témában; a tárcavezető a beadott menedékkérelmek csökkenése ellenére sem tartja a helyzetet kielégítőnek. Úgy fogalmazott: "ez nem ok arra, hogy elégedetten hátradőljünk". Herbert Kickl bejelentette, hogy következetes kitoloncolásokra, gyorsított eljárásokra és a visszaállított határőrizet fenntartására van szükség. Arról is beszélt, hogy az Európai Unió többi tagállamával szövetségben világossá kell tenni az embercsempészek számára, hogy "nincs esélyük".

A belügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy az ausztriai hivatalokban a menekültügyi eljárásokat három hónap vagy annál is kevesebb idő alatt lefolytatják. Ezt mutatja az alapellátásban részesülők száma is. Így az alapellátásban részesülő menedékkérők közül kevesebb mint háromezren vannak, akiknek menedékkérelme a Szövetségi Idegenrendészeti és Menekültügyi Hivatalnál (BFA) van folyamatban, míg másodfokon megközelítőleg 21 ezer eljárás zajlik. Az összes nyitott menekültügyi eljárás közül kevesebb mint ötezer első fokon, míg 29 ezernél is több eljárás másodfokon folyik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!