Illegális bevándorlás - Uniós biztos: meg kell teremteni a bevándorlás legális lehetőségeit

Külföld, 2023.03.15

Európának szüksége van a migrációra, a bevándorlás jelentette munkaerőre, ezért létre kell hozni a bevándorlás legális, biztonságos formáit - jelentette ki az Európai Bizottság belügyi biztosa Strasbourgban szerdán.

Ylva Johansson az Európai Parlament plenáris ülésének a bevándorlók mentéséről és biztonságos, legális útvonalak biztosításról szóló vitáján azt mondta: a Földközi-tengeren bekövetkezett haláleseteknek arra kell emlékeztetniük, hogy az unió prioritásának az életek megmentésének kell lennie. Az életmentésre adható legjobb válasz pedig a legális migráció lehetőségének megteremtése - hangoztatta az uniós biztos.

"Társadalmainknak szükségük van a bevándorlás jelentette munkaerőre, a képzett emberekre" - fogalmazott.

Szavai szerint az unió célja az embercsempészet felszámolása. Közös feladat pedig az értinettek elszámoltatása - mondta. A migránsok biztonsága, az embercsempészet felszámolása érdekében jobb együttműködésre van szükség a migráció kiinduló országaival, össze kell hangolni az intézkedéseket, javítani kell a kutatás és a mentés hatékonyságán.

Segíteni kell mindazon tehetséges embereknek, akik legálisan szeretnének az Európai Unióba jutni, ahogy fontos a menekültek számára is a biztonságos, humánus és legális bejutás biztosítása az unió területére. Az uniós fellépés alapjának a felelősségnek és a szolidaritásnak kell lennie - tette hozzá az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában azt mondta: a Földközi-tengeren történt hajótörések szívszorító emberi tragédiák, azonban a tagállamok jogos határvédelmi erőfeszítéseit hibáztatni ezekért a halálesetekért tisztességtelen és helytelen megközelítés.

A tragikus események mögöttes oka valójában az unióba történő illegális belépésekkel kapcsolatos európai engedékenység és a szankciók hiánya - hangsúlyozta. Ezeket a haláleseteket a bevándorláspárti nyilatkozatok, a kvóták és a civil szervezetek hajóinak büntetlensége okozza - húzta alá.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több hajó érkezik Olaszországba. A hírszerző ügynökségek előrejelzése szerint csak ebben az évben mintegy 650 ezer ember készülhet elhagyni Afrikát.

"Az európai migrációs politikát teljesen új alapokra kell helyezni, hogy elkerüljük a további emberi tragédiákat a tengeren" - fogalmazott.

Hidvéghi Balázs kijelentette: Európa külső határait meg kell védeni, hogy az embercsempészek és a migránsok ne is vállalkozzanak a veszélyes útra. Továbbá, minden Európába illegálisan bejutó, és az unióban jogtalanul tartózkodó migránst haza kell küldeni.

"Ha nem tesszük meg a kellő lépéseket, akkor ezeknek a tragédiáknak sohasem lesz vége" - tette hozzá a fideszes politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!