Illegális bevándorlás - Vádat emeltek embercsempészet címén az Anglia partjainál szerencsétlenül járt csónak vezetője ellen

Külföld, 2022.12.18

Vádat emeltek vasárnap Angliában egy fiatal férfi ellen, aki a hatóságok gyanúja szerint a délkelet-angliai Kent partjai előtt szerdán szerencsétlenül járt csónakot vezette. A csónak utasai illegálisan próbáltak átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába, ám a valószínűleg túlterhelt vízi jármű süllyedni kezdett, és a balesetben az eddigi adatok szerint négyen életüket vesztették.

A kenti rendőrség vasárnap délutáni tájékoztatása szerint az angol-walesi főügyészség (CPS) a 19 éves Ibrahim Bah ellen emelt vádat illegális határátlépés elősegítésének kísérlete címén.

Bah, akinek nincs bejegyzett állandó lakhelye, hétfőn áll a kenti Folkestone kikötőváros magisztrátusi bírósága elé.

Nagyszabású nemzetközi mentőakció eredményeként 39 embert sikerült kimenteni a félig elsüllyedt csónakból, illetve a fagyos tengerből, őket Angliába szállították.

A kenti rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint a hatóságok még mindig dolgoznak az áldozatok azonosításán, és próbálják felkutatni a közvetlen hozzátartozókat is.

Suella Braverman brit belügyminiszter a baleset napján tartott parlamenti tájékoztatásában kijelentette: a brit kormány pontosan az ilyen incidensek miatt törekszik az embercsempészek által alkalmazott "üzleti modell" megsemmisítésére.

Suella Braverman arra utalt, hogy tavaly novemberben a hivatalos adatok szerint legalább 27, de nagyobb valószínűséggel 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek fulladt a tengerbe, amikor szintén gumicsónakkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, de a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

Hosszú ideje minden évben több ezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-csatornán - a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán - keresztül a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra.

Az idén eddig 45 ezren vágtak neki a veszélyes átkelésnek, csaknem kétszer annyian, mint tavaly egész évben.

A brit kormány nemrégiben Ruandával kötött megállapodást arról, hogy a brit területen elfogott illegális bevándorlókat London áttelepítheti az afrikai országba. Ez a program az emberi jogi szervezetek által indított bírósági eljárások nyomán egyelőre elakadt, de Rishi Sunak brit miniszterelnök az illegális bevándorlás elleni fellépésről kidolgozott átfogó cselekvési tervet ismertetve a londoni alsóházban a hét elején kijelentette, hogy hamarosan elindulnak az első járatok Ruandába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!