Illegális migráció - Belgium felgyorsítja a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszaküldését

Külföld, 2023.03.09

A belga szövetségi kormány csütörtökön menekültügyi törvényjavaslatot jelentett be, amelynek keretében felgyorsítaná a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszatérését származási országukba.

A belga vezetés szerint ez lehet a kulcsa annak, hogy megoldják az országot sújtó jelenlegi menekültválságot. Nicole de Moor migrációs ügyekért felelős szövetségi miniszter Twitter-üzenetében jelentette be, hogy a menekültügyi reformokról való megállapodás "fontos lépést jelent az ellenőrzött és méltányos migrációs politika felé".

"Ezzel az első intézkedéscsomaggal elindultunk a reformok útján. Befogadóhelyet csak azok kapnak majd, akik menekültügyi eljárás alatt állnak, a visszatérésekkel kapcsolatos együttműködést törvénybe foglaljuk, a visszaélések ellen küzdünk, és megvédjük a kiszolgáltatott embereket" - tette hozzá bejegyzésében.

A törvényjavaslatot bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a menekültválságot nem lehet egyik napról a másikra megoldani, mivel nagy kihívással néz szembe a kormány. "Tavaly több mint 100 ezer ember érkezett az országunkba, és a beáramlás továbbra is magasabb a megszokott szintnél" - tette hozzá.

A reformról a sokszínű koalíciós kormányon belül csütörtök hajnalra létrejött megállapodás keretet határoz meg további befogadóhelyek létrehozására. De Moor megjegyezte, hogy már folyamatban van egy 600 átalakított konténerből felépítendő "menekültfalu" létrehozása. A reformcsomag emellett a befogadóhálózatból való kikerülés felgyorsítására is összpontosít, annak érdekében, hogy elkerüljék a túltelítettséget. Azokat, akiknek a menedékkérelmét elutasítják, visszaküldik hazájukba, vagy abba az országba, ahol már elsődlegesen menekültstátuszt kaptak. Ilyen esetekben az érintetteknek három hónap helyett csak egy hónap áll majd rendelkezésre, hogy elhagyják a befogadási rendszert. A menedékkérelmek visszautasításáról a jövőben nem egyszerű értesítő levél fog érkezni csak, hanem kötelező lesz az úgynevezett "visszatérési tanácsadás". A csütörtökön elfogadott egyezség megelőző intézkedéseket ír elő, hogy elkerüljék a szökés kockázatát, és amennyiben az illető nem működik együtt, "kényszerintézkedésekre fog sor kerülni".

Emellett a dublini rendeletet szigorúbban fogják alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a menedékkérőket gyorsabban küldik vissza abba az uniós tagállamba, ahová először érkeztek. Ezentúl a jelenlegi 18 hónap helyett ez hat hónapon belül fog megtörténni.

A héten a brüsszeli hatóságok kiürítettek egy közel 200 fős utcai migránstábort, amely a főváros egy telített befogadóközpontja előtt alakult ki. Februárban egy menedékkérők és hajléktalanok által elfoglalt épületet is kiürítettek, miután civil szervezetek tiltakoztak az "embertelen" körülmények miatt. A migránsokat átmeneti szállásokra telepítettek át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!