Illegális bevándorlás - A szerb elnök felhatalmazta a védelmi minisztert a hadsereg bevetésére

Külföld, 2016.02.25

Tomislav Nikolic szerb elnök csütörtökön felhatalmazta a védelmi minisztert arra, hogy szükség esetén teljes készültségbe helyezze a hadsereget "a kívülről érkező veszélyek" elkerülése érdekében.

Ez egyben azt is jelenti, hogy akár a migránsválság kezelésében is bevethető lesz a hadsereg, illetve az elnök távollétében a védelmi miniszter is hozhat a bevetésre vonatkozó döntést.

A nemzetbiztonsági tanács csütörtöki ülését követően Nikola Selakovic igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a hadsereget akkor vetik be, ha "arra szükség lesz, vagy ha a rendőrség nem tudja fenntartani a rendet".

A tárcavezető ugyanakkor nem közölte, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet megkívánja-e a katonaság bevetését bárhol az országban, akár a szerb-macedón határon.

A migránsválság fokozódása miatt szerdán arról döntött Belgrád, hogy a legmagasabb szintű készültségbe helyezi a biztonsági szerveket.

A nyugat-balkáni államok - amelyeken keresztül migránsok tömegei áramlanak Nyugat-Európába - nemrégiben megszigorították a menedékérők ellenőrzését, emiatt migránsok ezrei vesztegelnek határaiknál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!