Illegális bevándorlás - További uniós támogatást vár a migránsválság kezelésére Szerbia

Külföld, 2016.10.12

A migránsválság kezelésére további 5 és fél millió eurós támogatást vár Szerbia a következő év elején az Európai Uniótól - jelentette ki Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár szerdán Belgrádban.

A politikus elmondta, hogy a Szerbiában tartózkodó mintegy 6400 migráns több mint fele nő és gyerek, a legtöbbjük Afganisztánból érkezett. Egyre kevesebben érkeznek Szíriából, az emberek többsége afganisztáni és pakisztáni - magyarázta.

A migránsok zömét a befogadóközpontokban szállásolták el, csak nagyon kevesen tartózkodnak a magyar határnál - tette hozzá.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság adatai szerint egy migráns ellátása naponta 8 eurójába (2440 forint) kerül az országnak. Nenad Ivanisevic szerint elengedhetetlenül szükséges az egészségügyi ellátás támogatása, mert ott aggasztóan nagy kiadások vannak.

Az Európai Unió az utóbbi egy évben negyvenmillió euróval segítette Szerbiát. Ezt a pénzt a nyugat-balkáni ország egyebek mellett a befogadóközpontok felépítésére, felújítására, felszerelésére és fenntartására, az ott dolgozók béreire, határvédelemre és egészségügyi ellátásra fordította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!