TV műsor

IMF: Kijev reális monetáris és fiskális politikát folytat

Külföld, 2019.05.30

Kijev reális monetáris és fiskális politikát folytat, állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői küldöttsége, amely a július 21-i parlamenti választás és az új kormány megalakulása után újra ellátogat az ukrán fővárosba.

Az IMF szakértői, akik találkoztak többek mellett Volodimir Zelenszkijjel, az ország új államfőjével is csütörtöki közleményükben hangsúlyozták, hogy ez csak egy előzetes értékelés, amely saját véleményüket tükrözi, és nem feltétlenül egyezik a valutalap igazgatótanácsának álláspontjával.

A küldöttség látogatásának célja annak áttekintése volt, teljesíti-e Ukrajna a szükséges feltételeket a következő, 1,3 milliárd dolláros hitelrészlet folyósításának, amelyről majd az igazgatótanács dönt.

Zelenszkij szerdán kijelentette, hogy Ukrajna folytatja az együttműködést az IMF-fel, teljesíti vállalt kötelezettségeit.

Az elnök a parlament feloszlatását és a rendkívüli választások kiírását is azzal magyarázta, hogy a törvényhozás lassította a reformok végrehajtását. Reményét fejezte ki, hogy a választás után létrejövő, új összetételű parlament majd pótolja azt, amit a mostani elszalasztott, és biztosítja, hogy Ukrajna megkapja a következő hitelrészletet a valutalaptól.

Az IMF tavaly decemberben hagyott jóvá egy 14 hónapra szóló 3,9 milliárd dolláros új készenléti hitelkeretet, amelynek első, 1,4 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban át is utalta.

Az új készenléti hitelkeret a 2015-ben elindított 17,5 milliárd dolláros, négyéves IMF-program kiváltása, mivel annak lejárt a határideje. Ebből a négy év alatt Ukrajna csak 8,7 milliárd dollárt tudott felvenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!